FOTO: Luc Sels (KU Leuven) en Herman Van Goethem (Universiteit Antwerpen)

Rector Universiteit Antwerpen haalt uit naar KU Leuven: "Alsof je een Delhaize-stand zou plaatsen in een Carrefour"

De KU Leuven gaat 600 studenten van campus Sint-Andries verhuizen naar een nieuw gebouw aan de Sint-Jacobsmarkt. Pal in het hart van de Antwerpse universiteitsbuurt naast de gebouwen van de Universiteit Antwerpen. "Dit is gemeen machtsmisbruik van de KU Leuven," zegt de Antwerpse rector Herman Van Goethem.

"Wat de KU Leuven doet, kan je vergelijken met een stand van de Delhaize plaatsen in een Carrefour-winkel", zegt Antwerps rector Van Goethem aan de redactie van Radio 2 Antwerpen. "Het voelt aan alsof er een V-bom in onze buurt is gevallen. Dit is niet alleen gemeen, het is ook een vorm van machtsmisbruik. Waarom organiseert de KU Leuven de bewuste opleidingen niet in Leuven? Ze kiezen er bewust voor om dat niet te doen. Ze doen dat liever pal naast een andere universiteit die dezelfde opleidingen aanbiedt." In een open brief in de Standaard spreekt Van Goethem zelfs van 'academisch kolonialisme'. 

"Geen bewuste concurrentiestrijd" 

De rector van de KU Leuven, Luc Sels, verdedigt de verhuizing naar het nieuwe gebouw. "Wij zijn niet doelbewust pal naast de collega's van de Universiteit Antwerpen gaan zitten", zegt hij aan Radio 2 Antwerpen. "We hadden meer ruimte nodig voor onze eigen studenten, want de campus Sint-Andries werd te klein. Voor mij is dit niet meer dan een verhuis van het ene gebouw naar het andere. Bovendien is het op de Antwerpse vastgoedmarkt niet zo eenvoudig om snel een geschikt pand te vinden."

Sels verwerpt ook de kritiek dat het om oneerlijke concurrentie gaat. "De bewuste opleidingen journalistiek, vertaler/tolk en meertalige communicatie zitten al jaren in Antwerpen. Ik geef toe dat ik Herman niet gehoord heb na het nemen van de beslissing. Hij heeft mij trouwens ook niet gecontacteerd over dit opiniestuk. Maar wat mij betreft, is er geen deuk in de goede relatie met collega Van Goethem."

Meest gelezen