Video player inladen...

Roze broeken als protest tegen afbraak buitenzwembad Rozebroeken Gent

Enkele buurtbewoners van het Sport- en Recreatiedomein Rozebroeken in Sint-Amandsberg bij Gent hebben een actiegroep opgericht. De buitenzwembaden, de glijbanen, het terras en de speeltuin moeten afgebroken worden. En dat vinden sommige buurtbewoners niet leuk.

De rechtbank heeft beslist dat de buitenzwembaden, de glijbanen, het terras en de speeltuin van Rozebroeken afgebroken moeten worden omdat het recreatiedomein niet de juiste vergunningen heeft. Eigenlijk mogen daar enkel bomen en wandelpaden zijn. De afbraak moet binnen de zes maanden  gebeuren, anders moet Rozebroeken een boete van 250 euro per dag betalen. Ondertussen mogen die buitenterreinen ook niet meer gebruikt worden. Alle buitenactiviteiten aan het zwembad liggen dus stil. 

Burenprotest

De zaak ging aan het rollen nadat een buur klacht had ingediend over lawaaihinder. Maar andere buurtbewoners zijn het dan weer niet eens met de beslissing van de rechtbank en hebben een actiegroep opgericht. Zij willen de buitenactiviteiten behouden. "We gaan roze broeken en ballonnen in de straat hangen", zegt buurtbewoner Gijs. "Zodat duidelijk is dat veel buurtbewoners de beslissing van de rechter betreuren."

Stad in beroep

Het Gentse stadsbestuur overweegt nu om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank. "Het is een heel vervelende situatie voor de buurt, voor de mensen die het buitengedeelte wel willen gebruiken. Zeker met de zomer op komst.", zegt schepen Sofie Bracke. "We zijn nu aan het kijken of we met de klagende buur tot een regeling kunnen komen. Als dat niet lukt, gaan we in beroep, omdat volgens onze eerste analyse het vonnis gebaseerd is op enkele zaken die volgens ons niet kloppen."

Bekijk de reportage over het burenprotest uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen