Mohammed bin Salman
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Saudi-Arabië heeft dit jaar al meer dan 50 mensen geëxecuteerd: "Vrezen voor record dit jaar"

Saudi-Arabië heeft opnieuw vier mensen geëxecuteerd. De vier werden veroordeeld voor drugsfeiten. Dat brengt het totaal aantal executies dit jaar op al op 53. Kroonprins Mohammed bin Salman wil het land hervormen en het imago oppoetsen. Maar sinds de kroonprins aan de macht kwam, is het aantal executies enkel gestegen.

Vier mensen werden deze week geëxecuteerd in het Arabische koninkrijk. Het gaat om een Nigeriaanse vrouw, twee Pakistanen en een Jemeniet. Alle vier werden ze veroordeeld voor drugsfeiten.

Nigeria heeft de executie van zijn inwoner al sterk veroordeeld. Het land klaagt ook aan dat de mensen er geen eerlijk proces krijgen. Nigeria deelde verder mee dat er op dit moment nog twintig andere Nigerianen in Saudi-Arabië ter dood veroordeeld zijn.

Ook andere landen en mensenrechtenorganisaties veroordelen de executies sterk. En staan erg kritisch tegenover de betrouwbaarheid en de eerlijkheid van de rechtsgang. "Het is erg genoeg dat Saudi-Arabië zoveel mensen executeert, maar velen die geëxecuteerd werden, hebben zelfs geen gewelddadige misdaad gepleegd”, klinkt het bij Human Rights Watch. Een meerderheid van de executies wordt uitgevoerd bij mensen die druggerelateerde misdrijven hebben gepleegd. 

120 executies vorig jaar

In totaal zijn er in Saudi-Arabië dit jaar al 53 mensen geëxecuteerd. In dezelfde periode vorig jaar werden er 48 executies uitgevoerd, volgens cijfers van Human Rights Watch. Als het koninkrijk zo blijft verdergaan vrezen mensenrechtenorganisaties dat er in 2019 een recordaantal onthoofdingen zullen plaatsvinden.

Vorig jaar vonden er nog 149 executies plaats. Het trieste record staat op 158 executies in 2014 volgens Amnesty International. Zoals eerder vermeld, worden de meeste executies uitgevoerd voor druggerelateerde feiten. Maar ook mensen die veroordeeld worden voor feiten als terrorisme, moord, verkrachting en gewapende overvallen worden onthoofd. 

Kroonprins wil imago verbeteren

Kroonprins Mohammed bin Salman wil nochtans het imago van zijn land verbeteren. Hij voert hervormingen door om nieuwe investeerders aan te trekken en het land minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Zo mogen vrouwen met de wagen rijden en kunnen ze naar het voetbal. En kunnen de inwoners voor eerst naar de bioscoop.

Toch is onder zijn bewind het aantal executies enkel gestegen. Volgens de kroonprins zijn de executies noodzakelijk om de criminaliteit in zijn land aan banden te leggen.  Maar vorig jaar had hij in het Amerikaanse blad Time Magazine laten weten dat hij overweegt om de executies te laten omzetten naar een levenslange straf voor sommige misdrijven, behalve voor feiten zoals moord. 

Nog meer executies in China en Iran

Saudi-Arabië is berucht voor het uitvoeren van executies, toch is het conservatieve koninkrijk lang niet het enige land dat dit soort praktijken uitvoert. Zo voeren China en Iran nog meer executies uit. Volgens cijfers van  Amnesty International uit 2017 werd 84 procent van alle executies in de wereld uitgevoerd door vier landen (naast China) namelijk: Iran, Saudi-Arabië, Irak en Pakistan. 

Meest gelezen