Video player inladen...

Britse premier May praat met Labourleider Corbyn terwijl onderministers "deserteren"

Vandaag zijn twee onderministers opgestapt uit de Britse regering uit onvrede met het uitstel van de brexit en de gesprekken die premier Theresa May voert met de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn. Die gesprekken worden morgen voortgezet.

Zoals aangekondigd is Corbyn ingegaan op de uitnodiging van premier May om samen een uitweg uit de brexitimpasse te zoeken. Wat er precies besproken is, is niet duidelijk, maar wel zouden morgen de gesprekken worden voortgezet tussen teams van de Conservatieve regering en de Labouroppositie. Volgens de woordvoerder van premier May waren de gesprekken alvast constructief.

Het is niet zeker of die gesprekken iets gaan opleveren, maar wel zijn er al gevolgen, al zijn dat niet de gevolgen die premier May wenst. Vandaag hebben twee onderministers, die van Brexit Chris Heaton-Harris en die van Wales Nigel Adams, hun ontslag ingediend. De eerste stapt op uit onvrede met het uitstel van de brexit, de tweede omdat premier May praat met de oppositie. De voorbije dagen waren ook al drie andere onderministers opgestapt.

Het is duidelijk dat welke keuze premier May ook maakt, er reactie komt van ofwel de harde brexiteerflank van haar partij en regering ofwel van de remainers. May zal dus zowel praten met Labourleider Corbyn als met Nicola Sturgeon, de minister-president van Schotland en voorzitter van de Schotse nationalisten.

Gelijkspel in het parlement

Vandaag zijn er in het Britse parlement overigens opnieuw twee stemmingen gehouden. De eerste ging over het al dan niet houden van nieuwe "indicative" of "richtinggevende stemmingen" volgende maandag. Opvallend: het was gelijk met 310 voor en 310 stemmen tegen. Het is de eerste keer in een kwarteeuw dat die situatie plaatsvindt in het Lagerhuis.

De knoop werd dan doorgehakt door "speaker" John Bercow, die besliste om geen dergelijke richtinggevende, maar niet-bindende stemmingen meer te houden.

In een tweede stemming vanavond beslisten de leden van het Lagerhuis erg nipt om wel een debat en dus stemming te houden over een motie om geen "no deal"-brexit toe te laten. Dus geen brexit zonder akkoord. Daarover kan dus nog wel gesproken en gestemd worden later.

Bekijk de reportage over de brexit uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen