Ex-minister Van Overtveldt (N-VA) onder vuur voor resultaten van de strijd tegen fiscale fraude

SP.A beschuldigt ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ervan dat hij de resultaten van de strijd tegen de fiscale fraude opgesmukt heeft. Van Overtveldt claimde records geboekt te hebben, maar dat zou dus niet kloppen. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het kabinet van Financiën. 

De strijd tegen de fiscale fraude verliep tijdens de bijna afgelopen legislatuur - met N-VA er nog bij - moeizamer dan op het einde van de regering-Di Rupo. Die sloot af op 391,6 miljoen euro in 2014, tegenover 253,9 miljoen euro in 2018. Een stevig verschil dus. 

Daarrond is nu een politieke strijd uitgebarsten. Die cijfers zijn nieuw, en SP.A beschuldigt Van Overtveldt ervan dat hij de opbrengst de voorbije jaren overdreven heeft. Dat hij "niet te goeder trouw" handelde, zelfs.

Duidelijkheid? Lang geen sinecure

Een woordje uitleg in dit moeilijke dossier. Eenduidige cijfers over fiscale fraude waren jarenlang geen sinecure. Nu eens gaven ze weer wat de fiscus had ingekohierd (formeel vastgesteld welk bedrag hij zou ontvangen, nvr), dan weer wat de fiscus daadwerkelijk ontvangen had. Of ze telden de spontane regularisaties mee. Zeg maar, het zwart geld van mensen die daar uit vrije wil mee kwamen aandraven. Of ze telden dat niet mee. 

Het is de verdienste van Johan Van Overtveldt dat hij daar komaf mee gemaakt heeft: hij voerde in 2016 een nieuw en sneller systeem in, gebaseerd op wat de fiscus daadwerkelijk ontvangen had en met de spontane regularisaties daarvan afgetrokken. Die cijfers heeft Van Overtveldts opvolger op Financiën, Alexander De Croo (Open VLD), nu vrijgegeven.

SP.A: "Niet te goeder trouw"

En die lijken niet zo gunstig voor Van Overtveldt. De regering-Di Rupo, onder toenmalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A), sloot haar legislatuur met een opbrengst van 391,6 miljoen euro af. Daarna, onder Van Overtveldt, zakte dat tot 263,7 miljoen in 2015. Daarna kwam een knik naar boven - 282,9 miljoen in 2016 en 307,6 miljoen in 2017 - om dan weer wat lager af te sluiten, met 253,9 miljoen in 2018. 

Voor de SP.A, waar Crombez ondertussen voorzitter is, het signaal om het vuur op Van Overtveldt te openen. Want die claimde dat hij tijdens zijn passage op Financiën records gebroken had met zijn strijd tegen de fiscale fraude.

Neen dus, zeggen ze bij SP.A. Kamerlid Peter Van Velthoven: "Hij heeft nooit de cijfers die we nu hebben willen vrijgeven." In de plaats noemde hij telkens afwijkende cijfers, voor het jaar 2016 schommelden die zelfs tussen de 254 en 382 miljoen. "Die stelde hij zo samen dat hij hoeraberichten kon uitsturen", zegt Van Velthoven. En dus: "Hij was niet te goeder trouw."

Van Overtveldt: "Absolute onzin"

Van Overtveldt noemt dat "onzin". Hij wijst er in een Twitterbericht op dat de 391 miljoen waarmee Crombez afsloot veel te maken had met één (niet nader genoemd) groot dossier, en dat het daarna bergop ging met de cijfers. Bovendien, klinkt het in een wat ruimere mededeling: "Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe onzekerder de cijfers worden."

Volgens Van Overtveldt is de strijd tegen de fraude meer dan deze cijfers alleen. Hij wijst erop dat de voorafbetalingen van bedrijven gestegen zijn, dat er volgens de Nationale Bank 18 miljard is weggehaald uit belastingparadijzen en dat de regularisatie van zwart geld een succes is. Er werd meer dan 1 miljard aangegeven.

Meest gelezen