AFP or licensors

Venezolaanse oppositieleider Guaidó niet langer onschendbaar

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is niet langer politiek onschendbaar. De Grondwetgevende Vergadering heeft Guaidó's parlementaire immuniteit opgeheven, nadat het hooggerechtshof daarom had gevraagd. De zelfverklaarde interim-president zou dus elk moment door de autoriteiten gearresteerd kunnen worden.

Guaidó levert al meer dan twee maanden een bittere machtsstrijd met de omstreden president Nicolás Maduro. Op 23 januari riep hij zichzelf uit tot overgangspresident en trok hij de legitimiteit van Maduro in twijfel. Als voorzitter van het Venezolaanse parlement, dat gecontroleerd wordt door de oppositie, eiste Guaidó het aftreden van Maduro, het aantreden van een overgangsregering en het uitroepen van vrije verkiezingen.

Het Hooggerechtshof in Venezuela, dat trouw is aan het regime van Maduro, vroeg gisteren nog om Guaidó's onschendbaarheid op te heffen. Het hof deed dat omdat Guaidó zich niet had gehouden aan een verbod om het land te verlaten.

Er lopen al twee onderzoeken tegen Guaidó. Recent werd hem gedurende vijftien jaar verboden om een politiek mandaat op te nemen.

Arresteren is grote gok

De oppositieleider zou nu elk moment gearresteerd kunnen worden. De vraag is of de autoriteiten dat willen doen, zegt correspondente Marjolein van de Water in "De ochtend": "Als ze dat doen, kan dat niet alleen hier in het land grote reacties teweegbrengen - enorme verontwaardiging en demonstraties - maar ook internationaal. Voor de regering van Nicolás Maduro is het een grote gok: hem oppakken om ervan af te zijn, maar aan de andere kant het grote risico voor de gevolgen die dat zou kunnen hebben."

Verschillende landen, waaronder de VS, hebben Guaidó al erkend als rechtmatige interim-president. De Verenigde Staten dreigden al meermaals met zware consequenties als Guaidó opgepakt zou worden of hem iets zou overkomen. Rusland, China en Cuba steunen Maduro.

Bevolking is moe

In Venezuela heerst al jaren een diepe crisis. Het land gaat gebukt onder hyperinflatie. Voedsel en medicijnen zijn nauwelijks verkrijgbaar. Ook kampt het al een tijd met een serie opeenvolgende stroomstoringen. Miljoenen Venezolanen zaten de afgelopen weken dagenlang zonder elektriciteit en er is een groot tekort aan drinkwater. 

Door de armoedige levensomstandigheden en ontbering neemt de energie voor nieuwe protesten wat af, zegt Marjolein van de Water: "Er zijn op dit moment veel spontane protesten. De oppositie probeert de bevolking ook te mobiliseren. Maar je ziet ook de vermoeidheid bij de bevolking. De Venezolanen zijn zo druk bezig met overleven dat politieke demonstraties voor velen het laatste is waar ze aan denken."

Meest gelezen