Waarom u op teken moet controleren en hoe u ze moet verwijderen

Vlamingen verwijderen teken niet goed uit het lichaam. Dat blijkt uit een steekproef die Zorg en Gezondheid heeft laten uitvoeren. Ook zegt het merendeel van de ondervraagden zichzelf, na een bezoek in de natuur, niet te controleren op teken. En daarom lanceert Zorg en Gezondheid vandaag een nieuwe campagne: "Wees niet gek, doe de tekencheck".

Met de lente en de zomer voor de deur, stijgt ook weer het risico op tekenbeten. "Het overgrote deel van de mensen denkt dat het dragen van een lange broek in de natuur absolute bescherming tegen teken biedt", stelt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "Het helpt wel, maar controleren is altijd belangrijk. En dat wordt nog vaak vergeten."

Lees verder onder de afbeelding

Als een tekenbeet is opgelopen, haalt het merendeel van de Vlamingen het beestje er op de verkeerde manier uit, blijkt uit het onderzoek. "Mensen denken dat je aan de kop van een teek moet trekken en hem er al draaiend uit moet halen. Maar je moet het beestje juist zo min mogelijk irriteren en hem er in een vloeiende beweging uittrekken."

Lees verder onder de afbeelding

Tijd voor actie, zegt Moonens. "Het is namelijk best schokkend om te zien dat er bij Vlamingen nog zoveel onwetendheid is rondom teken. Het is belangrijk om mensen aan te zetten zichzelf te controleren op teken na een natuurbezoek."

Het is belangrijk om mensen aan te zetten zichzelf te controleren op teken na een natuurbezoek

Joris Moonens, Zorg en Gezondheid

Ziek worden

Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Die bacteriële infectie wordt door een teek overgebracht. Niet iedereen die een tekenbeet oploopt, krijgt overigens deze ziekte.

Maar meer bewustwording bij het publiek is zeker belangrijk om de ziekte van Lyme tegen te gaan, zegt Moonens. "Van april tot oktober loop je een groter risico om een tekenbeet op te lopen, dus houd daar rekening mee. Om de ziekte te voorkomen, moet je de teek op de goede manier verwijderen."

Van april tot oktober loop je een groter risico om een tekenbeet op te lopen, dus houd daar rekening mee

Joris Moonens

Tekencheck

Zorg en Gezondheid heeft vandaag de campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck" gelanceerd. "Mensen moeten niet bang zijn om de natuur in te trekken, dat moeten ze vooral blijven doen", zegt Moonens. "Maar controleer jezelf altijd op een beet en verwijder een teek op de juiste manier."

Als u wilt weten, op welke plekken in ons land tekenbeten het meest voorkomen, kunt u terecht bij TekenNet. Dat is een website van Sciensano, vroeger het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, waar mensen melding van het aantal tekenbeten kunnen doen. "Als mensen bij een bezoek aan de natuur een tekenbeet oplopen, kunnen ze dat op onze website of mobiele app melden", zegt Katrien Tersago van TekenNet. "Dat is dan ook de afgelopen maanden regelmatig gedaan”. 

Tekenbeten worden volgens Tersago vooral in de eigen tuin gemeld. Naarmate de lente vordert, loopt het aantal tekenbeten nog op. Dus wees gewaarschuwd.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen