Video player inladen...

Slachtoffers van asbest krijgen makkelijker vergoeding, maar kritiek op regeling houdt aan

Het wordt makkelijker voor slachtoffers van asbest om een vergoeding te krijgen. Dat is beslist in een commissie in het parlement. Asbestslachtoffers moeten wel nog altijd kiezen tussen een vergoeding, of gerechtelijke stappen tegen het asbestbedrijf. En daar is niet iedereen het mee eens. "Natuurlijk kiezen ze dan voor een vergoeding", zegt parlementslid Valerie Van Peel (N-VA). "Die keuze is compleet onrechtvaardig."

Asbest werd de vorige eeuw verwerkt in onder andere asbestcement en isolatiemateriaal, maar is erg gevaarlijk als het wordt ingeademd in de vorm van onzichtbaar stof. Daarom werd het gebruik en de productie van asbest in 2001 volledig verboden. In 2007 kwam er een asbestfonds, waarbij slachtoffers een vergoeding kunnen aanvragen.

Verjaringstermijn

Slachtoffers zullen nu makkelijker zo'n vergoeding kunnen krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel dat in de commissie Sociale Zaken werd goedgekeurd. Wat is er precies beslist? 

Nu hebben slachtoffers twintig jaar de tijd om gerechtelijke stappen te ondernemen. Die periode gaat in vanaf de blootstelling. Maar omdat asbestziektes soms pas 40 jaar na de blootstelling opduiken, werd die termijn aangepast. Er zal nu een verjaringstermijn van 5 jaar gelden, maar die begint pas te lopen op het moment dat de ziekte wordt vastgesteld. 

Slachtoffers die longkanker of een kanker aan het strottenhoofd krijgen door asbest, zullen nu ook kans maken op een vergoeding uit het fonds. En wie aan longvlieskanker lijdt door asbest - een erg dodelijke ziekte- , zal een extra vergoeding van 10.000 euro krijgen. 

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf Eternit in Kapelle-op-den-Bos stopte in 1998 met de productie van asbestcement.
Nicolas Maeterlinck

"Vervuilers blijven buiten schot"

Toch houdt de kritiek op de regeling aan. Slachtoffers moeten nog altijd kiezen of ze een vergoeding vragen, óf gerechtelijke stappen ondernemen tegen het asbestbedrijf. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is dat een afspraak met de bedrijven: "Zij gaan toch geen fonds spijzen, én dan nog persoonlijk worden aangevallen?", zei de minister eerder.  

Maar Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) is het niet eens met die redenering. Van Peel zei al eerder dat Open VLD grote asbestbedrijven zoals Eternit "de hand boven het hoofd houdt". "De slachtoffers die getroffen worden door een asbestziekte hebben veelal nog maar enkele maanden te leven. Natuurlijk kiezen ze dan voor de vergoeding om hun medische kosten te dekken", zegt ze. "Het is compleet onrechtvaardig dat ze zo’n keuze moeten maken." Volgens Van Peel blijven de vervuilers dan ook nog steeds "buiten schot". 

Bekijk de reportage over de asbestregeling uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Bekijk hier de reportage die "Terzake" twee weken geleden maakte over de Belgische asbestslachtoffers: 

Video player inladen...

Meest gelezen