AFP or licensors

Alsof brexitellende nog niet genoeg was: debat in Britse Lagerhuis stopgezet door binnensijpelende regen

Het Britse Lagerhuis blonk de voorbije weken niet meteen uit in helderheid omtrent de brexit. Tot grote verbijstering van de nationale en internationale publieke opinie. Alsof de ellende nog niet groot genoeg is, is vandaag een zitting geschorst omdat het plots binnenregende. "Het parlement is nu echt naar de vaantjes", zuchtte een parlementslid op Twitter. "De Britse hemel weent om de dood van de democratie", kreeg hij als antwoord.

Tijdens een (amper bijgewoond) debat tussen backbenchers in het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Kamer in ons land) begon het plots binnen te regenen. Op onderstaande beelden is de stromende regen goed te horen.

Video player inladen...

Labour-parlementslid Justin Madders was toen aan het woord. "Ik denk dat hier wellicht enige symboliek achter zit, met name dat veel mensen vinden dat het parlement niet meer werkt", onderbrak hij zijn speech, verwijzend naar de brexitcrisis. 

Kort daarop onstond er enige commotie toen enkele parlementsleden foto's wilden nemen en de plaatsvervangende speaker Lindsay Hoyle dat probeerde te verbieden. Uiteindelijk besliste de speaker om de zitting te schorsen. De weinige aanwezige parlementsleden werden verzocht de kamer te verlaten én werden er nog eens aan herinnerd geen foto's te nemen.

Justin Madders postte daarna, net als verschillende andere parlementsleden, een tweet. "Ik ben in de Commons en ik hoor de regen door het dak sijpelen. Het parlement is echt wel stuk." 

Zijn tweet lokte op zijn beurt spitsvondige reacties uit. "De Britse hemel weent om de dood van de democratie", schreef iemand. Een ander zag parallellen met loslippige ministers waar premier Theresa May geregeld mee te maken krijgt: "De regering lekt al het hele jaar."

Ondanks het verbod, verschenen er toch foto's op Twitter, zoals deze van Ross Thomson, een Schots parlementslid van de Conservatieve Partij. Al druipt de spanning er niet bepaald van af...

Parlement in erbarmelijke staat

Dat het dak van het parlement lekt, hoeft echter niet te verbazen. Westminster Palace, het Britse parlementsgebouw, is al jaren in erbarmelijke staat. "De stenen verkruimelen, de loodgieterij lekt, de riolen houden het niet meer, roest tast het ijzerwerk aan, water sijpelt binnen in de historische bibliotheek,...", schreef VRT NWS-journalist Ivan Ollevier begin vorig jaar nog op deze site. "De meeste van de 3.000 ramen sluiten niet, er zijn binnenbrandjes want er is 714 km aan elektriciteitskabel en dat is in geen halve eeuw vervangen", zegt ook correspondente Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag". "Dat nu een van de vele honderden plafonds lekt, is dan ook geen verrassing."

De renovatie zal nog verschillende jaren duren. Over hoe die moest verlopen, was lange tijd onenigheid binnen het parlement. Een twitteraar verwoordt die slome reactie vandaag met een uitspraak die wel vaker te horen is in politieke kringen. "Werd het dak niet hersteld toen de zon scheen?", vraagt hij zich af. (Je moet het dak herstellen als de zon schijnt. Of zoals Van Dale het omschrijft: "Het is ver­stan­dig een si­tu­a­tie van voor­spoed en eco­no­mi­sche bloei te be­nut­ten om voor­zie­nin­gen te tref­fen die je zul­len be­scher­men te­gen de ge­vol­gen van (eco­no­mi­sche) te­gen­spoed.")

Ook de beroemde klokkentoren Big Ben wordt overigens gerestaureerd. Anderhalve week geleden lieten de eerste resultaten van die facelift zich zien: de eerste van de vier wijzerplaten heeft opnieuw zijn oorspronkelijke goud- en Pruisisch blauwe kleuren.

Meest gelezen