AP2010

Amerikaanse Huis stopt Amerikaanse steun aan Saudische bombardementen in Jemen

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden met een ruime meerderheid gestemd om de Amerikaanse steun aan de Saudische oorlog tegen Jemen te beëindigden. President Donald Trump kan echter zijn veto stellen.

Het Huis stemde met 247 stemmen voor en 175 tegen de resolutie die verbiedt dat de VS nog steun verlenen aan de campagne van de Saudi's en hun bondgenoten in Jemen. Het gaat dan om logistieke steun, bevoorrading zoals met brandstof voor vliegtuigen en informatie.

"De president moet de realiteit aanvaarden dat het Congres niet langer zijn grondwettelijke verplichtingen zal negeren inzake buitenlandse politiek", zo zei het Democratische Congreslid Eliot Engel uit New York. De humanitaire crisis in Jemen die door de oorlog ontstaan is, heeft volgens hem "moreel leiderschap nodig".

De Democratische oppositie is in de meerderheid in het Huis, maar de resolutie moet nu nog naar de Senaat waar de Republikeinen van president Trump de overhand hebben. Zelfs als de Senaat die resolutie goedkeurt, kan president Trump zijn veto stellen. Er is dan een tweederdemeerderheid in beide kamers nodig om dat presidentiële veto ongedaan te maken.

President Trump heeft zich altijd achter Saudi-Arabië geschaard, het eerste land dat hij bezocht na zijn ambtsaanvaarding. Ook na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Turkije blijft Trump de Saudi's verdedigen.

Een slachtoffer van een Saudisch bombardement in Saadah in het noorden van Jemen.

Meest gelezen