Wrak van oudste zeevarende schip van de Nederlanden uit 1540 bij toeval gevonden in de Noordzee

In de Noordzee is het wrak van een schip uit de vroege 16e eeuw ontdekt, meteen het oudste zeevarende tuig ooit uit de Nederlanden. Dat gebeurde per toeval tijdens de bergingsoperatie van containers van de MSC Zoë die begin dit jaar tijdens een storm overboord sloegen.

Een geluk bij een ongeluk: zo laat het nieuws waarmee het ministerie van Cultuur van Nederland gisteren op de proppen kwam zich samenvatten. Voor de verzamelde pers in Amersfoort kon een apetrotse minister Ingrid van Engelshoven bekendmaken dat in de Noordzee het wrak van een schip uit de vroege 16e eeuw is aangetroffen.

De ontdekking vond toevallig plaats tijdens de bergingsoperatie die op touw is gezet nadat begin dit jaar enkele honderden containers op de MSC Zoë overboord waren geslagen tijdens een storm. In de loop van februari kwamen zo enkele houten balken boven water, afkomstig van een vaartuig van ongeveer 30 meter lang.

Uit onderzoek blijkt dat het hout in 1536 is gekapt en dat het schip in kwestie rond 1540 is gebouwd. Dat betekent dat het om het wrak van het oudste zeevarende schip ooit uit de Nederlanden gaat, uit de tijd dat keizer Karel nog over onze streken regeerde.

Behalve de houten balken visten de bergers een hoop koperen platen uit de Noordzee, de lading van het schip van weleer. Die dragen het merkteken van de familie Fugger, een rijke Duits-Tsjechische familie die in die tijd een monopolie op de koperproductie had.

Het ministerie van Cultuur is van plan om de vindplaats verder te onderzoeken om zo het volledige wrak te lichten.

Op 2 januari bracht "Het Journaal" onderstaand verslag van de containers van de MSC Zoë die overboord waren geslagen:

Video player inladen...

Meest gelezen