Bokrijk opent de tentoonstelling "De wereld van Bruegel"

Over het dak van het Poorthuis in Bokrijk stapt een immense steltloper, zo weggelopen uit een schilderij van Bruegel. Hij neemt je mee naar de nieuwe tentoonstelling "De wereld van Bruegel". Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. En naar aanleiding daarvan heeft Bokrijk een tentoonstelling uitgewerkt rond de schilder.

Bruegel en Bokrijk hebben dan ook veel gemeenschappelijk. Zo staat de gewone mens centraal, drinkend en dansend. En wie door het museum loopt waant zich in een schilderij van Bruegel. De huisjes en de voorwerpen, het klopt allemaal. Dat was ook de bedoeling van de eerste conservator toen hij vorm gaf aan het museum. Hij liet zich inspireren door de werken van Bruegel. Daarom past deze tentoonstelling zo goed in Bokrijk.

Bruegelgame

Bruegel mag dan oud zijn, de tentoonstelling is dat allerminst. Zo is er voor kinderen en jongeren de bruegelgame. De nar uit het schilderij 'De strijd tussen Carnaval en Vasten' neemt je op digitaal sleeptouw. Je krijgt een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen voorwerpen uit het schilderij. Een spel dat je ook met de hele klas kan spelen.

Bruegelparcours

Op een tocht, gespreid over 11 haltes kom je in het Openluchtmuseum te weten wie Pieter Bruegel de Oude was. Je leert er meer over het dagelijkse leven in 16e eeuw. En je ziet ook hoe je zijn werken kan vertalen naar de het leven van vandaag.

Theater

In de grote vakantie van 11 juli tot en met 1 september, brengt theatergezelschap 'Laika, theater der zinnen', elke dag de familievoorstelling 'Bravo! Meneer Bruegel'. In dit humoristisch verhaal wordt het schilderij 'De strijd tussen Carnaval en Vasten', vertaald in een spektakel met zang en dans. De tentoonstelling zelf kan je nog gaan bekijken tot 20 oktober. 

Meest gelezen