Familievete bij supermarktketen Aldi: "De bomma zet hele tak van de familie een hak"

Het zit er bovenarms op bij de familie Albrecht. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar het is de familie achter de bekende Duitse supermarktketen Aldi. In haar testament heeft de weduwe van de oprichter haar schoondochter en kleinkinderen uitgesloten van elke rol in het bedrijf. "Zo zet de bomma een hele tak van de familie een hak", zegt retaildetailexpert Jorg Snoeck. 

Even terug in de tijd…

Om het verhaal te reconstrueren, moeten we even teruggaan in de geschiedenis. In 1946 namen de broers Karl en Theo Albrecht de winkel van hun moeder in Essen-Schonnebeck over. De naam Aldi is trouwens afgeleid van Albrecht Diskont. Maar in de jaren ’60 loopt het mis en splitsen de broers hun keten in Aldi Nord (van Theo) en Aldi Süd (van Karl). De splitsing kan ook letterlijk genomen worden, want de grens tussen de twee loopt dwars door Duitsland en volgt deels de Ruhr-rivier – de zogenoemde Aldi-Equator. Enkele jaren geleden stierf Theo Albrecht en onlangs overleed ook zijn vrouw Cäcilie. 

In feite is er heel weinig geweten over de familie achter Aldi. En dat heeft alles te maken met de ontvoering waar Theo Albrecht in 1971 het slachtoffer van wordt. Sindsdien houdt de familie discretie hoog in het vaandel. En dat betekent dat er nauwelijks beelden bestaan van de familie en dat er heel weinig details bekend zijn.

Waarom loopt het nu fout?

En daar wringt het schoentje. In haar testament heeft Cäcilie Albrecht haar schoondochter Babette en kleinkinderen uitgesloten van elke rol in het bedrijf. De reden? De flamboyante levensstijl van haar schoondochter, die nét die discrete levensstijl aan haar laars zou lappen. 

"België hangt onder de Nord-winkels en laat het net die tak zijn die het bont maakt", zegt Jorg Snoeck, expert retaildetail. "De man van Babette, de zoon van Cäcilie en Theo, overleed in 2012 en sindsdien wordt ze omschreven als "de vrolijke weduwe". Ze is zeer gekend in de jetset, doet mee aan "Sterren op de dansvloer", danst op tafels... En dat wordt gretig opgepikt. Daartegenover staat dan de zeer gesloten familie Albrecht. Door hen uit te sluiten van elke rol in het bedrijf heeft de bomma eigenlijk de ganse lijn een hak gezet."

Het is ook een beetje een generatieclash

Jorg Snoeck - expert retaildetail

"Het is ook een beetje een generatieclash", benadrukt Snoeck. "Van enerzijds kinderen die uit de oorlog komen en anderzijds twee generaties later, waar de wereld toch anders is."

Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel over de rol in het bedrijf zelf, niet over geld. "Geld zullen ze genoeg hebben, om nog generaties lang te kunnen voortfeesten", lacht Snoeck. Al denkt hij wel dat er nog een stevige juridische kluif aan het verhaal zit. "Ik weet niet of het zo simpel is. Wordt vervolgd."

Meest gelezen