Videospeler inladen...

Film over internetfraudeurs in Ghana wint op filmfestival Docville

Op Docville, het belangrijkse festival voor documentaires in ons land, zijn vanavond de prijzen uitgereikt tijdens de slotceremonie in Leuven. In de nationale competitie wint "Sakawa" van Ben Asamoah. De Belgisch-Ghanese regisseur keert daarin terug naar zijn thuisland voor een portret van jonge mensen die geld verdienen met internetfraude. 

De jury prijst "Sakawa" als een film die "een moderne visuele stijl combineert met een intrigerend verhaal dat een breed publiek zal aanspreken".

De prijs werd in ontvangst genomen door regisseur Ben Asamoah. Die werd in 1985 geboren in Ghana en emigreerde later naar ons land, waar hij afstudeerde als regisseur aan de Brusselse kunstopleiding RITCS. Momenteel woont Asamoah in Londen.

(lees verder onder de foto van Ben Asamoah)

Maarten De Bouw

Internet en voodoo

"Sakawa" gaat over internetfraude, en wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge Ghanezen die daarmee hun boterham verdienen. Voor velen van hen is het zelfs de enige weg uit de armoede. Meestal gaat het om jonge mannen die zich in spam mails voordoen als aantrekkelijke vrouwen en zo naïeve, verliefde westerlingen geld afhandig maken.

Om lastige klanten te overtuigen, zoeken de sakawa hun toevlucht tot de zwarte magie van lokale voodoo priesters. De combinatie van moderne communicatie en oude rituelen: dat wilde Asamoah in beeld brengen. "Sakawa" speelt vanaf woensdag 24 april in de bioscoop.

(lees verder onder de trailer van "Sakawa")

Videospeler inladen...

Internationale winnaars

Op de slotceremonie van de 15e editie van Docville werden nog twee andere prijzen uitgereikt.

In de Weten & Geweten competitie ging het goud naar "One child nation" van Nanfu Wang en Jialing Zhang, over de soms hartverscheurende gevolgen van de eenkindpolitiek in China.

De internationale competitie werd gewonnen door "Heartbound: A different kind of love story" van Janus Mets en Sine Plambech, een film over een Deens dorpje waar opvallend veel mannen getrouwd zijn met Thaise vrouwen. Deze prijs is Academy Award Qualifying: "Heartbound" komt daardoor terecht op de longlist voor de Oscar voor Beste Documentaire in 2020.

Meest gelezen