foto Peter Hilz (C)

Rente om te lenen voor een huis op laagste peil ooit

De rente om te lenen voor een huis staat op het laagste peil ooit. Dat meldt De Standaard. Een woonlening herfinancieren is echter niet voor iedereen interessant.

Volgens de rentebarometer van advieskantoor Immotheker, die de rentestand bij 16 banken opvolgt, bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op twintig jaar nu 1,79 procent. Tenminste als je in staat bent om 20 procent van de aankoop zelf te financieren.

De belangrijkste oorzaak van de lage hypotheekrente is de economische groei die vertraagt, waardoor de marktrente daalt. In Duitsland bijvoorbeeld is de rente op overheidsobligaties op 10 jaar de voorbije weken onder 0 gezakt, de eerste keer in drie jaar tijd. Ook onze Belgische langtermijntermijnrente is de voorbije maanden gehalveerd van zo'n 0,8 tot 0,4 procent. En dan is er uiteraard nog de Europese Centrale Bank die onlangs beslist heeft om haar beleidsrente dit jaar zeker niet meer te verhogen, uit bezorgdheid over de economische groei. Dat alles sijpelt door in de rentevoeten die we betalen om een huis of een appartement te kopen.

Hoewel de Belgische langetermijnrente niet het dieptepunt van 2016 bereikt, is de hypotheekrente wel lager dan ooit. "De concurrentie tussen de banken speelt daarbij een rol", zegt John Romain van Immotheker. "Vooral bij de gezonde woonkredieten waarbij de kredietnemer in staat is om 20 procent van de aankoop zelf te financieren. Daardoor dalen de tarieven."

Herfinancieren

De afgelopen jaren hebben veel mensen de lage rente aangegrepen om hun woonkrediet te herfinancieren. Maar loont het ook nu nog de moeite?  Wie geleend of geherfinancierd heeft in 2016 of later, zal er geen voordeel uit kunnen halen, omdat de hypotheekrente toen al heel laag stond. Maar voor wie geleend heeft in 2015 of eerder, kan het wel interessant zijn. "In 2012 bijvoorbeeld betaalde je een rente van 4 procent voor een vaste lening op 25 jaar. Nu betaal je ongeveer 2 procent", zegt Romain. "Door te herfinancieren kan je de helft van de rente besparen."

Meest gelezen