Video player inladen...

Spanning tussen Vlaamse en Franstalige partijen over Grondwet, premier: "Ik ga vechten tegen communautaire chaos"

Premier Charles Michel (MR) wil er alles aan doen om een staatshervorming na de verkiezingen te vermijden. Daarom wil MR minder artikelen van de Grondwet openstellen dan gebeurde in 2014. Dat heeft de premier in de Kamer gezegd, na zijn scherpe uitspraken over de herziening van de Grondwet vanmorgen. "Ik ga maximaal vechten tegen een risico van communautaire chaos", klonk het. 

Welke delen van de Grondwet moeten worden opengesteld, zodat ze eventueel tijdens de volgende regeerperiode kunnen worden aangepast? Daarover gaat het debat vandaag in de Kamer. Dinsdag werd in een commissie een lijst van 40 artikelen aangeduid voor herziening. Maar premier Charles Michel (MR) noemde die lijst eerder vandaag "communautaire waanzin", omdat daardoor een staatshervorming mogelijk zou worden. Hij wil de lijst vanuit de regering blokkeren. 

In het Kamerdebat blijkt dat de Vlaamse en Franstalige partijen heel andere plannen hebben met de Grondwet. Zowel N-VA, Groen als Open VLD vragen aan de regering om dezelfde artikelen open te stellen als in de Kamer wordt beslist. CDH en MR willen dan weer "geen institutionele avonturen", zeiden Catherine Fonck (CDH) en David Clarinval (MR) allebei. 

MR en Open VLD botsen

Ook de liberale fractieleider Patrick Dewael - van dezelfde politieke familie als de premier - noemde het "onfatsoenlijk" mocht een regering in lopende zaken de lijst van de Kamer niet overnemen. Bovendien wil Open VLD helemaal geen nieuwe staatshervorming, benadrukte Dewael achteraf in "Villa Politica":  "Dit heeft helemaal niets te maken met de ambitie om een debat over een staatshervorming te voeren." Volgens Dewael "ziet" de premier dan ook "communautaire spoken". 

Bekijk wat Patrick Dewael zei over de houding van de premier in het Grondwetdebat, zonet in "Villa Politica": 

Video player inladen...

De premier blijft intussen achter zijn uitspraken van deze ochtend staan. "Ik ga maximaal vechten tegen een risico van communautaire chaos", klonk het. Hij verduidelijkte dat de MR wil uitgaan van de lijst van artikelen die in 2014 was opengesteld, maar daar nog wat artikelen uit wil halen, om zo zeker een staatshervorming te vermijden. Vooral artikel 1, dat over de politieke structuur van het land gaat, wil de premier niet openstellen.

Premier Michel had ook een duidelijk antwoord klaar voor zijn liberale collega Patrick Dewael: "Als u artikel 1 ondersteunt, pleziert u de nationalisten en de separatisten", zei hij. Op die manier legt de premier de spanning tussen de Vlaamse en de Franstalige partijen, ook binnen de regering, bloot. 

Bekijk hier wat de premier in de Kamer zei over de herziening van de Grondwet:

Video player inladen...

Vanavond stemt de Kamer over de lijst van grondwetsartikelen die de volgende regeerperiode mogen worden aangepast. Pas na de paasvakantie zouden de regering en de Senaat hun lijst doorgeven. 

Volgens Wetstraatspecialist Ivan De Vadder gedraagt de premier zich in aanloop van de verkiezingen al meer als partijvoorzitter van MR, dan als premier. Beluister hier zijn analyse in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Bekijk de reportage over de communautaire spanning in de Kamer uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen