Video player inladen...

Kinderen zonder papieren mogen niet meer worden opgesloten in 127bis Steenokkerzeel: "Geluidsoverlast door luchthaven"

De regering mag geen gezinnen met kinderen meer opsluiten in afwachting van hun uitzetting. Dat zegt de Raad van State. Het gesloten terugkeercentrum 127bis, in Steenokkerzeel, ligt vlakbij de luchthaven van Zaventem. Volgens de Raad van State worden de kinderen op die manier blootgesteld aan te grote geluidshinder.

Kinderen zonder papieren mogen niet langer opgesloten worden in afwachting van hun uitzetting. Sinds vorige zomer kunnen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in bepaalde omstandigheden opnieuw opgesloten worden in het gesloten repatriëringscentrum, tien jaar nadat ons land met de praktijk was gestopt na een reeks veroordelingen. In Steenokkerzeel werden daarom een aantal speciale afgescheiden "family units" gebouwd om gezinnen in onder te brengen. De Raad van State heeft de regeling daarover geschorst.

Op het centrum 127bis in Steenokkerzeel kwam heel wat kritiek en verschillende mensen- en kinderrechtenorganisaties stapten naar de Raad van State. Die heeft nu geoordeeld dat de regering kinderen niet langer mag opsluiten in afwachting van hun terugkeer. Concreet worden er een aantal bepalingen van het Koninklijk Besluit geschorst. De redenering? Steenokkerzeel ligt vlakbij de luchthaven van Zaventem en de kinderen kunnen op die manier blootgesteld worden aan zeer grote geluidshinder. Bovendien, zo oordeelt de Raad van State, kan de opsluiting tot een maand duren. 

Bekijk de reportage over de beslissing van de Raad van State uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

"Goed signaal"

Het Platform Kinderen Op De Vlucht dat strijdt tegen de opsluiting van gezinnen met kinderen, is blij met de uitspraak. "Ik denk dat het vooral een goed signaal is om te zeggen dat het niet makkelijk is om een gesloten centrum te bouwen dat aangepast is aan de noden van kinderen", zegt Rob Kaelen van het Platform.

"Wij hopen vooral dat de regering dit als signaal opneemt om nog een stap verder te gaan en te zeggen van: laat ons dan gewoon voor eens en voor altijd stoppen met de detentie van kinderen en een verbod op de detentie van kinderen in de wet te verankeren."

Minister De Block: "Eerst arrest bestuderen"

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil het arrest eerst volledig bestuderen, zegt ze in "Terzake". "Ik wil hier niet op vooruit lopen. Momenteel zit er niemand in 127bis, dus het probleem is niet echt actueel."

Bekijk hieronder de reactie van De Block in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen