Video player inladen...

500-tal betogers op klimaatmars in Brussel, dit keer met landbouwers: "We willen doorgaan tot de verkiezingen"

Aan het Noordstation in Brussel is vanmorgen een nieuwe klimaatmars van start gegaan. Dit keer is er volgens de politie sprake van 500 deelnemers. Het is al de 13e week op rij dat jongeren op straat komen voor een beter klimaatbeleid. Dit keer kregen ze steun van landbouwers, want door de klimaatverstoring krijgen zij het steeds moeilijker.  

De betoging begon rond half 11. Volgens de eerste cijfers was er sprake van 350 deelnemers, maar de betoging groeide na de start snel aan. Volgens de organisatoren van Youth for Climate waren er 1.200 deelnemers, maar de politie houdt het op 500. 

En hoewel het algemene enthousiasme onder de spijbelende jongeren wat lijkt te tanen, laten de betogers die er vandaag waren de moed alvast niet zakken: "Zoals we in het begin zegden: we zullen niet stoppen en effectief doorgaan tot de verkiezingen", zei één betoger. 

Anuna De Wever van Youth for Climate begrijpt het wel maar deed tegelijk een oproep: "Hoe zou je zelf zijn als jongere, wanneer je 13 weken op straat komt en keer op keer wordt teleurgesteld, en er niks gebeurt. Dan haak je af. Daarom doen we een oproep aan onze generatie: kom de volgende weken terug, want er moeten er blijven staan tot de verkiezingen." 

De Wever verwees daarmee onder meer naar het feit dat het parlement niet voldoende stemmen haalde voor een mogelijke grondwetsherziening om een klimaatwet mogelijk te maken. Later werd de deur daar dan toch voor opengezet, al blijft de kans op een klimaatwet klein. 

Hoe zou je zelf zijn als jongere, als je 13 weken op straat komt en keer op keer wordt teleurgesteld

De jongeren van Youth for Climate kregen hulp van de landbouwers. "Wij zijn de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming", zei Sebastien Geens van de Federatie voor Jonge Landbouwers.

"Ze spreken vaak over de gevolgen in de zuidelijke landen, maar ook wij worden er steeds meer mee geconfronteerd. We hebben nu twee jaar gehad met grote droogtes en moeten ons telkens aanpassen, en zelfs andere gewassen kiezen." De landbouwers zeggen dat ook zij al inspanningen hebben gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen. "De laatste 30 jaar hebben we onze uitstoot van broeikasgassen met 30 procent verminderd."

Er stapten nog verschillende groepen mee, zoals Grootouders voor het klimaat, leden van de scouts en Teachers en Workers for Climate. 

Ook Belgische boeren ondervinden steeds meer de gevolgen van de klimaatopwarming

Foto Ann De Bie
Foto Ann De Bie

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen