Video player inladen...

Jan Balliauw over historische speech van NAVO-baas: "Signaal dat niet iedereen achter taal van Trump staat"

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft voor het Amerikaans Congres in Washington opgeroepen tot meer eenheid tussen de NAVO-landen. Een vingerwijzing naar de Amerikaanse president Donald Trump die de NAVO zelf in vraag stelt. Dat de NAVO-baas het verzamelde Congres toespreekt, is uniek. "Een signaal dat niet alle Amerikanen achter de uitspraken van Trump staan", stelt VRT-journalist Jan Balliauw. 

De NAVO, het militaire bondgenootschap tussen Noord-Amerika en Europa, bestaat dit jaar 70 jaar. Die verjaardag wordt gevierd in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waar de NAVO-baas gisteravond een speech heeft gehouden voor de Amerikaanse Congresleden. "Dat is uniek. Het is nog nooit gebeurd dat een NAVO-secretaris-generaal het verzamelde Congres kan toespreken", weet VRT-journalist Jan Balliauw vanuit Washington.

Binnen de NAVO rommelt het de laatste tijd. "Er is grote onenigheid op dit moment. Dat hoor je hier overal, met wie je ook spreekt", aldus Balliauw. "In zijn speech heeft Stoltenberg vooral de noodzaak aan eenheid benadrukt tussen de Europese bondgenoten en Amerika, de trans-Atlantische band. Hij zei dat die goed is voor Europa én voor Amerika."

"Dat is impliciet een vingerwijzing naar de Amerikaanse president Trump", analyseert Balliauw. Trump stelt namelijk vaak de NAVO in vraag en loopt met het idee rond dat de Amerikanen zich zouden moeten terugtrekken uit de NAVO omdat de Europeanen te weinig betalen voor defensie.

"De speech op zich was een signaal dat niet alle Amerikanen achter die uitspraken van Trump staan, ook niet in het Congres en ook niet binnen de Republikeinse partij", zegt VRT-journalist Jan Balliauw. "De Congresleden applaudisseerden trouwens geregeld enthousiast voor Stoltenberg."

Uitgaven

Maar de speech was een tweesnijdend zwaard, vindt Jan Balliauw. Want Stoltenberg heeft de Europese NAVO-lidstaten opgeroepen om meer geld uit te geven aan defensie, net wat de Amerikaanse president eist.  "Stoltenberg voegde er wel aan toe dat de defensie-uitgaven in Europa aan het stijgen zijn, onder meer door de inspanningen van Trump. De toespraak voor het Congres was dus ook bedoeld om tegenover de Amerikaanse president te zeggen dat zijn pleidooi al resultaat heeft gehad."

Ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is in Washington. Ons land is - op Luxemburg na - de slechtste NAVO-leerling wat defensie-uitgaven betreft. "Maar de daling van de uitgaven is gestopt en we hebben beslist om naar nieuwe investeringen te gaan", reageert Reynders. "Is het mogelijk voor alle politieke partijen in België om meer te doen voor defensie de volgende jaren? Ik zal dat de komende weken zien gedurende de verkiezingscampagne." 

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen