Video player inladen...

Nobelprijswinnaar Mukwege krijgt eredoctoraat: "Enige vooruitgang is erkenning van verkrachting als oorlogsmidaad"

Aan de Universiteit Antwerpen heeft de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, die eind vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won, een eredoctoraat in ontvangst genomen. Mukwege kreeg de titel voor zijn onvermoeibare inzet voor het lot van de vrouwen in Oost-Congo. In de regio gebruiken rebellengroepen, maar ook regeringssoldaten verkrachting als oorlogswapen. "Zolang de waarheid verborgen blijft, zullen de misdaden verder gaan", aldus Mukwege.

Mukwege is vooral bekend als oprichter van het Panzi Hospital in Bukavu in zijn thuisland, waar hij samen met zijn medewerkers al duizenden slachtoffers behandelde van verkrachtingen of ander seksueel geweld tijdens de aanhoudende conflicten in de regio. De vrouwen krijgen er niet alleen medische verzorging, maar vooral ook psychosociale begeleiding om weer op eigen benen te kunnen staan en te reïntegreren in de samenleving.

"Hij verricht daar enorm belangrijk werk en is een echte pionier op het vlak van de heropbouw van lokale netwerken", zei UAntwerpen-rector Herman Van Goethem, die de traditionele laudatio uitsprak.

Mukwege deed in zijn dankwoord een oproep aan "alle mannen wereldwijd" om "de strijd te vervoegen tegen geweld dat vrouwen wordt aangedaan". Hij klaagde ook aan dat seksuele gewelddaden intussen weliswaar in bepaalde omstandigheden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kunnen worden gekwalificeerd, maar het Internationaal Strafhof in Den Haag nog geen dergelijke veroordelingen heeft uitgesproken. "Wij roepen op om creativiteit en innovatie tentoon te spreiden om bewijzen te leveren en dergelijke beulen te vervolgen", zei hij.

Ook vier andere wetenschappers mogen zich voortaan doctor honoris causa noemen: de Amerikaanse marinebiologe Jane Lubchenco, de Canadese ingenieur Xavier Maldague, de Amerikaanse antropologe Heidi Larson en de Belgische econoom Mathias Dewatripont van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Bekijk het gesprek met Mukwege uit "Terzake" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen