James Arthur Photography

Europa moet regels over onverdoofd slachten verduidelijken, voorlopig geen uitspraak 

Het Grondwettelijk Hof spreekt zich voorlopig niet uit over het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten. Verschillende religieuze organisaties hadden gevraagd om dat verbod te vernietigen. Zij vinden dat het verbod de vrijheid van godsdienst niet respecteert. Het Hof vraagt nu eerst om meer uitleg aan Europa. Pas daarna zal het zich uitspreken over de klachten. 

Het verbod op onverdoofd slachten is politiek een gevoelig debat. In Vlaanderen mogen sinds 1 januari dit jaar geen schapen, geiten en pluimvee meer geslacht worden zonder verdoving. Vanaf volgend jaar zou dat ook moeten gelden voor kalveren. In Wallonië gaat het verbod op onverdoofd slachten in vanaf 1 september, en in Brussel geldt voorlopig geen verbod. 

Maar verschillende religieuze organisaties - zowel islamitische als joodse - verzetten zich tegen het verbod op onverdoofd slachten. Volgens hen wordt daardoor het recht op de vrijheid van godsdienst niet gerespecteerd. Daarom stapten 55 organisaties in november 2017 naar het Grondwettelijk Hof, met de vraag om de decreten, het Vlaamse en het Waalse, te vernietigen. 

Uitleg

Er werd vandaag een uitspraak door het Grondwettelijk Hof verwacht, maar dat komt er voorlopig niet. Het Hof vraagt eerst advies aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat moet verduidelijken of lidstaten zelf mogen kiezen om een breed verbod op te leggen, en of het verbod de vrijheid van godsdienst respecteert. Opvallend, het Hof wil ook weten of het verbod dan ook niet moet gelden in de jacht en de visvangst.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) klinkt alvast gerust. “Ik heb alle vertrouwen dat ook het Europees Hof geen fundamentele problemen zal zien, want we zijn niet over één nacht ijs gegaan voor dit verbod", klinkt het. Ook over het Waalse verbod - waarvoor intussen een nieuwe vraag van de religieuze organisaties werd ingediend - moet er nog een beslissing vallen.  

Meest gelezen