Westend61 / Sandra Seckinger

Opvoedingslijn: "Ouders voelen zich opvallend vaak machteloos"

De Opvoedingslijn kreeg vorig jaar net geen 1.800 vragen, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Opvallend is dat veel ouders melden dat ze zich machteloos voelen tegenover hun (puberende) kinderen. 

Exact 1.767 contacten met de Opvoedingslijn: 1.267 telefoontjes en 500 mails. Het wijst op de vele zorgen die ouders hebben én uiten. Wat opvalt, is het duidelijke gevoel van onmacht bij ouders van kinderen in de leeftijdscategorie 13-17 jaar en ouder dan 18. Niet toevallig de categorie waar de pubers inzitten. 

In de "pubercategorie" kwamen vooral vragen van ouders over agressief gedrag, grenzen stellen en niet naar school willen, niet willen studeren of niet willen werken. "Bij 22 procent van de oproepen in deze categorie is het gevoel van onmacht bij ouders sterk aanwezig. Tweederde van de mensen zeggen dat de machteloosheid aan het toenemen is", weet Ilse De Block, directeur van de Opvoedingslijn.

"Vaak hoor je dan dat ouders vinden dat ze falen. Ze zijn bang om beoordeeld te worden door hun omgeving. Nochtans is opvoeden vandaag niet evident. Ouders reageren meestal op twee manieren. Ofwel gelaten omdat ze het gevoel hebben dat ze toch niets te zeggen hebben, ofwel stellen ze nog striktere regels in en verbieden ze nog meer. "

Maar hoe voer ik een gesprek met mijn ouders?

Kinder- en jongerentelefoon Awel

De Opvoedingslijn zoekt samen met de ouders naar een oplossing. "De oplossing ligt in de relatie met je kind. Maak samen met je kind nieuwe afspraken, betrek het in de gesprekken. Onderschat kinderen niet. Eens kinderen een bepaalde leeftijd hebben, kan je inderdaad veel dingen niet meer opleggen, maar je kan wel nog altijd ouder zijn. Je kan maar beter op tijd ingrijpen, vooraleer iets escaleert. En als het wél fout loopt, is het raadzaam om professionele begeleiding te zoeken.", zegt De Block.

Er is ook een "tegenhanger",  de kinder- en jongerentelefoon Awel. De omgekeerde wereld, het omgekeerde gesprek dus. "De meest gestelde vraag bij ons is hoe een gesprek te voeren met de ouders. Op zich is dat dus hoopgevend", zegt coördinator Sibylle Declercq.

De Opvoedingslijn kan je bellen op 078/15.00.10, en er is ook  www.opvoedingslijn.be

Meest gelezen