Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Poetin tegen Netanyahu: "Russische troepen vonden lichaam vermiste Israëlische soldaat in Syrië"

Tijdens het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Rusland heeft de Russische president Vladimir Poetin meer details vrijgegeven over de kwestie van de vermiste Israëlische soldaat Zachary Baumel. Die is in 1982 in Libanon verdwenen, maar zijn lichaam is nu overgevlogen naar Israël.

Het lichaam van Baumel is gisteren overgevlogen naar Israël "vanuit een derde land". Dat blijkt dus Rusland te zijn. Vandaag is premier Netanyahu daar de gast van president Poetin.

Bij die gelegenheid gaf Poetin meer uitleg over de manier waarop het lichaam van de soldaat gevonden is. Volgens hem hebben Russische en Syrische troepen dat lichaam gevonden in Syrië "met gevaar voor hun leven". Dat zou er op kunnen wijzen dat het gaat om gebied waar Syrische rebellen actief zijn.

Het lichaam is dan overgevlogen naar Rusland en geïdentificeerd. Gisteren is het dan naar Israël gebracht, waar Baumel vandaag begraven wordt. Baumel is samen met enkele andere soldaten verdwenen tijdens een gevecht bij de Israëlische inval in Libanon in 1982. Netanyahu had twee jaar geleden om de hulp van Rusland gevraagd om het lichaam terug te vinden.

(Lees verder onder de foto.)

Benjamin Netanyahu en Vladimir Poetin
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Israëlische premier kan het gebaar duidelijk waarderen. "We zijn erg dankbaar voor uw persoonlijke vriendschap, voor uw standpunt en voor het feit dat Rusland deze gemeenschappelijke waarden deelt met Israël". Ook de Verenigde Staten reageren positief. Zachary Baumel werd geboren in de VS vooraleer hij met zijn ouders naar Israël migreerde.

De zaak rond Baumel is een opsteker voor Netanyahu in het licht van de komende verkiezingen volgende week. Eerder had de Amerikaanse president Donald Trump de campagne van Netanyahu ook al fors gesteund door bekend te maken dat hij de annexatie van de Syrische Golanhoogten door Israël erkent. De Golan werd in 1967 door Israël veroverd op Syrië.

Meest gelezen