Videospeler inladen...

Premier Michel biedt excuses aan metiskinderen aan: "De Belgische staat heeft de mensenrechten geschonden"

Premier Charles Michel (MR) heeft vanmiddag in de Kamer voor het eerst zijn excuses aangeboden voor de manier waarop ons land honderden metiskinderen uit de koloniale periode heeft behandeld. Een grote delegatie zogenoemde metiskinderen, kinderen van een Belgische vader en Afrikaanse moeder, kwam luisteren naar zijn speech. Daarin erkende Michel het leed dat ons land heeft veroorzaakt door metissen naar ons land te ontvoeren.

Het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer werd vandaag voorafgegaan door een herdenkingsplechtigheid voor de honderden metiskinderen in ons land. Zij werden eind jaren '40 en begin jaren '50 geboren in Congo, Rwanda of Burundi uit een relatie tussen een Belgische vader en een inheemse moeder. Eind jaren '50 werden ze systematisch bij hun moeder weggehaald en naar België gebracht, waar ze terechtkwamen in weeshuizen of bij adoptieouders.

In naam van de regering sprak premier Michel voor het eerst excuses uit voor de mensonwaardige manier waarop metiskinderen behandeld zijn.

"De Belgische staat heeft daden gesteld die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten", zegt Michel in zijn speech. "Daarom erken ik, in naam van de federale regering, dat er een gerichte segregatie (het afzonderen van bevolkingsgroepen, red.) is geweest ten nadele van de metiskinderen in Belgisch-Congo, Rwanda en Burundi. Ik bied mijn excuses aan aan de metiskinderen en hun families voor het onrecht en het leed dat hen is aangedaan tijdens de koloniale periode. Ik wens ook mijn medeleven uit te spreken aan de Afrikaanse moeders wiens baby's zijn weggerukt."

Metiskinderen werden gezien als een probleem en een gevaar voor het koloniale systeem

Premier Michel kaderde in zijn speech ook waarom ons land zoveel metiskinderen van hun moeder heeft gescheiden: "In het regime van de koloniale staat waren gemengde koppels verboden. Ze werden onderworpen aan sociale stigmatisering en sancties. Metiskinderen werden gezien als een probleem, gevaarlijke elementen en zelfs bedreiging voor het koloniale systeem."

"De koloniale autoriteiten en de Belgische staat hebben toen maatregelen genomen om rassenvermenging tegen te houden. Deze kinderen werden ontvoerd bij hun Afrikaanse moeders en meestal ver weg van blanken en zwarten opgevoed door religieuzen in weeshuizen of kostscholen."

De speech van premier Michel werd gevolgd door een stevig applaus, ook van de aanwezige metiskinderen in de tribunes, en een minuut stilte.

Bekijk de integrale speech van premier Michel:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de excuses uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen