Video player inladen...

Recordaantal veroordeelden kreeg een elektronische enkelband 

In 2018 kregen bijna 4.000 Vlamingen een elektronische enkelband. Nooit eerder waren dat er zoveel. Ten opzichte van 2017 steeg het aantal met 4,2 procent. Vooral bij korte straffen worden meer en meer mensen onder elektronisch toezicht geplaatst. 

Gemiddeld draagt een veroordeelde 90 dagen lang een enkelband. "Door deze korte periode is het mogelijk om de enkelbanden heel snel te wisselen van de ene naar de andere persoon", zegt Liesbeth Wyseur van het departement Welzijn. "Met als gevolg dat we dus meer mensen een enkelband kunnen geven."

Aantal dagen met elektronische enkelband

Gemiddeld draagt een veroordeelde dus 90 dagen lang een enkelband. Maar de duurtijd hangt onder andere af van de strafmaat. Met andere woorden: hoe zwaarder de gevangenisstraf, hoe langer een veroordeelde onder elektronisch toezicht wordt geplaatst. 

Lees verder onder grafiek.  

Een elektronisch toezicht in het kader van een voorlopige hechtenis duurt gemiddeld 76 dagen. Hierover beslist de onderzoeksrechter.  Wie een gevangenisstraf van maximum drie jaar krijgt, draagt de enkelband gemiddeld 75 dagen. Deze beslissing valt onder de bevoegdheid van de gevangenisdirecteurs en rechters. Krijg je een enkelband opgelegd bij een straf van meer dan drie jaar (waarbij je een eerste deel van de straf uitzit in de gevangenis en je nadien een enkelband krijgt), dan duurt het elektronisch toezicht gemiddeld 315 dagen.  In dit geval beslist de strafuitvoeringsrechtbank. 

Maar rechters kunnen iemand ook onmiddellijk een elektronische enkelband opleggen. In dat geval duurt een gemiddeld elektronisch toezicht 172 dagen. 

Het elektronische toezicht is een humane manier van strafuitvoering, de ideale manier om te werken aan re-integratie 

Liesbeth Wyseur, departement Welzijn

Het departement Welzijn vindt het alvast een goede zaak dat er meer en meer gekozen wordt voor een enkelband als alternatief. "Het is een humane manier van strafuitvoering", zegt Wyseur. "Mensen krijgen de kans om te blijven werken, om hun relatie te behouden. Als ze naar de gevangenis worden gestuurd, wordt de relatie heel vaak afgebroken of verliezen mensen hun werk. Onder elektronisch toezicht kan dat blijven bestaan en is het de ideale manier om te werken aan re-integratie." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen