Royaal bekeken: H&M als een speer op Instagram en prinses Caroline eert haar moeder met bijzonder halssnoer

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Harry en Meghan Markle hebben voortaan een apart Instagram-account, maar daar is een zekere Kevin Keiley niet gediend mee. Harry verloor deze week ook Daphne Dunne, al lachend wel eens "die andere vrouw" van de prins genoemd. In Denemarken werden de wijzers van honderd historische klokken handmatig verzet en in Zweden kreeg het Abba-museum enkele bijzondere bezoekers over de vloer. En het jaarlijkse Bal de la Rose was één groot eerbetoon aan wijlen Karl Lagerfeld en Grace Kelly. Daar had prinses Caroline voor gezorgd. 

Team Sussex apart op Instagram

De hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan Markle, hebben hun eigen Instagram-account gelanceerd. Met de aangekondigde split in de hofhouding van de broers prins William en prins Harry lag dat in de lijn van de verwachtingen. Op vijf dagen tijd wist @SussexRoyal aan te dikken met ruim 4 miljoen volgers.

In hun eerste post verzamelen Harry en Meghan negen foto's van hun eerste werkjaar samen op het web. "Wij danken u voor uw steun en heten u welkom", klinkt het. De openingsfoto is een zogenoemde monogram waarbij de H(arry) en de M(eghan) verstrengeld zijn onder een kroon.

(klik op het account naar rechts voor de foto's)

Hoe doen andere Britse royals het op Instagram?

De eerste plek is weggelegd voor @KensingtonRoyal, met 7,5 miljoen volgers. Het is de account die prins William en Kate Middleton, en prins Harry en Meghan Markle tot voor kort samen deelden. Het communicatieteam van William blijft nu op dat account posts over de officiële activiteiten van Williams gezin delen, soms ook aangevuld met privéfoto's. 

Het account van @TheRoyalFamily, dat gebruikt wordt voor de Queen en heel wat andere leden van de koninklijke familie zoals prinses Anne en de gravin van Wessex, Sophie, klopt af op 5,2 miljoen volgers. 

@Clarence House, waaronder kroonprins Charles en echtgenote Camilla communiceren met het grote publiek, moet het stellen met "slechts" 696.000 volgers.  

Er is er eentje echter "not amused"

Een zekere Kevin Keiley heeft aan BBC News laten weten dat zijn oorspronkelijke account sinds drie jaar SussexRoyal was en dat prins Harry hem dat nu afgesnoept heeft. Keiley voelt zich gevleid, maar is tegelijkertijd ook geïrriteerd. 

De rij-instructeur uit West-Sussex (Engeland) gebruikte de naam omdat hij supporter is van de voetbalclub Reading FC, die de bijnaam "Royals" heeft. Volgens Instagram is de naam veranderd omdat zijn account inactief was. Het werd - naar eigen zeggen zonder hem te contacteren - veranderd in @_sussexroyal_.

Keiley heeft wél de naam weten behouden op Twitter en tweet nu regelmatig puur uit schrik dat ook die socialenetwerksite zijn accountnaam zou veranderen. Het enige lichtpuntje daar is dat de Brit zijn aantal volgers plots gigantisch zag stijgen. "Ik had er vier." Dat zijn intussen meer dan 1.300 nieuwsgierigen geworden. Maar de haatberichten beginnen Keiley  wel parten te spelen en hij twijfelt om te blijven.

Wat zou hij tegen Harry en Meghan zeggen, mocht hij ze zelf ontmoeten? "Aangenaam. Als jullie mijn Twitteraccount ook willen, heb op zijn minst de beleefdheid om het me te vragen", aldus Keiley eerder kordaat.

Harry's favoriete Aussie overleden

Droevig nieuws deze week ook voor prins Harry en Meghan Markle: hun Australische superfan Daphne Dunne is overleden. Dunne kreeg vorige week nog een persoonlijk bericht van het koppel voor haar 99e verjaardag: "Mijn vrouw en ik sturen onze warmste wensen. Gefeliciteerd met het bereiken van deze belangrijke en indrukwekkende mijlpaal voor je eeuwfeest volgend jaar." Maar dat heeft helaas niet mogen zijn. 

Dunne werd al lachend "die andere vrouw in het leven van Harry" genoemd.

Harry ontmoette Dunne drie keer in Australië. De eerste keer was in 2015 toen hij haar zag in het publiek met een Victoria Cross opgespeld, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Ze had die postuum gekregen nadat haar eerste man was gestorven tijdens Wereldoorlog II in Papoea-Nieuw-Guinea. Zij, als weduwe, en Harry, die zich met hart en ziel inzet voor oorlogsveteranen, hadden meteen een band.

Toen Harry in 2017 opnieuw het land bezocht, stond de kranige Dunne hem trouw op te wachten, in haar rolstoel in de gietende regen (zie foto boven). Vorig jaar was Meghan mee op overzeese reis en stelde Harry haar direct enthousiast voor aan Dunne.

Bekijk hier de laatste innige ontmoeting in Sydney:

Het zomeruur aan het Deense hof

We staan er niet meteen bij stil maar sommige paleizen beschikken over tientallen oude klokken. Als het dan zomer- of winteruur wordt, moeten de wijzers manueel vooruit of achteruit gedraaid worden. Dat gebeurde vorige zondag op Amalienborg in Kopenhagen, de koninklijke residentie die vier paleizen herbergt. 

Amalienborg met de vier paleizen in een cirkel, links onder.
2010 Blom UK

De vaste horlogemaker kwam langs, meldt het Deense hof op Facebook. Hij verzette handmatig de wijzers van maar liefst meer dan honderd historische klokken, uit onder meer de 18e eeuw. 

Hier ziet u de man - met engelengeduld - aan het werk in 2016:

Estelle danst op "Dancing queen"

Het Abba-museum in Stockholm kreeg enkele bijzondere bezoekers over de vloer: de Zweedse kroonprinses Victoria bracht in het weekend een privébezoekje samen met dochter Estelle en echtgenoot Daniel. Het trio poseerde voor de vier levensechte poppen van de populaire bandleden Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid/Frida met creatief directreur Ingmarie Halling. 

Een medewerker van het museum verklapte aan het blad Svensk Damtidning dat Estelle (7) niet stil kon staan bij het horen van de hit "Dancing queen" in het museum. Het prinsesje droeg ook een hoodie van haar balletdansschool, Base23, opgericht door prima ballerina Anneli Alhanko.  

Caroline eert haar moeder op Bal de la Rose

In mondain Monaco heeft het jaarlijkse Bal de la Rose plaatsgevonden om geld in te zamelen voor de liefdadigheidsstichting van wijlen prinses Grace.

Het exclusieve gala stond dit jaar in het teken van de Franse Rivièra, een thema dat Karl Lagerfeld samen met organisator prinses Caroline nog heeft uitgewerkt. Mode-icoon Lagerfeld stierf in februari. Caroline vergat haar goede vriend niet en droeg Chanel om hem te eren. Journalist Stéphane Bern hield een korte toespraak op het Bal de la Rose en zei dat "de show absoluut moet doorgaan, maar we zullen hem nooit vergeten... bedankt, Karl". Waarop de 820 gasten een staande ovatie gaven.

(scroll voort onder de sfeerfoto's)

Een ticket voor het event kost 800 euro.
Bal de la Rose zamelt sinds 1964 geld in voor het goede doel.

Prinses Caroline nam haar voltallige kroost - twee dochters en twee zonen mee - mee. Van links naar rechts ziet u: Alexandra van Hannover, Dimitri Rassam de partner van Charlotte Casiraghi die ernaast staat, Pierre Casiraghi met zijn vrouw Beatrice Borromeo en Tatiana Santo Domingo met echtgenoot Andrea Casiraghi. Ook prins Albert tekende present, grote afwezige was zijn vrouw prinses Charlène.

Caroline eerde niet alleen Lagerfeld. Ze vergat ook haar moeder, prinses Grace, niet, die bijna 37 jaar geleden omkwam bij een auto-ongeval. Caroline haalde Graces parelsnoer met diamanten uit de kluis. Het juweel was in 1956 een geschenk van prins Rainier aan zijn toekomstige bruid. Hij kocht het in New York bij het luxueuze juweliersbedrijf Van Cleef & Arpels, met bijhorende oorringen, ring en armband. Grace pakte in de loop der jaren graag uit met de juwelen, op tal van gelegenheden. Na haar dood leende het Monegaskische hof ze regelmatig uit voor tentoonstellingen wereldwijd.

De ravissante prinses Grace met de kostbare ketting in 1961:

Meest gelezen