Frederik Buyckx

Rudi Vranckx en Yassine Atari op roadtrip langs de breuklijnen van Europa

In de aanloop naar de Europese verkiezingen reizen Rudi Vranckx en zijn jonge collega Yassine Atari een maand lang met een busje langs de nieuwe breuklijnen van Europa. Ze gaan op zoek naar wat Europeanen verbindt en verdeelt.

Terwijl NGO’s vluchtelingen uit de Middellandse Zee redden, sluit Hongarije zijn grenzen steeds meer af. Demagogen en factcheckers staan oog in oog. Klimaatmarsen en optochten van gele hesjes vullen om beurt de straten van grote Europese steden. Wat verdeelt Europa? En welke waarden verenigen ons nog? Vranckx en Atari trekken eropuit, op zoek naar jonge Europeanen die op hun manier de Europese Unie van morgen vorm willen geven. 

Videospeler inladen...

Yassine Atari ontmoet jongeren met een uitgesproken engagement voor of tegen Europa, van de online verketterde gutmenschen tot neofascisten en alles er tussenin. Niet om te oordelen, maar om te proberen begrijpen. Die verhalen verschijnen elke zondag en donderdag op Youtube

Ook in "Het journaal" laat Vranckx sprekende, jonge stemmen aan bod. Voor "Terzake" gaat Vranckx dan weer op bezoek bij mensen die in hun land een belangrijke stem hebben in de opinievorming rond de EU en met hun ervaring van decennia een verrijkende kijk geven op de problemen van vandaag. Hij praat onder meer met Leoluca Orlando (burgemeester van Palermo), Robert Alfoldi (theatermaker in Hongarije) en Lech Walesa (voormalig vakbondsleider en president van Polen).

Volg alle verhalen vanaf zondag 7 april op Youtube, in "Het journaal" en "Terzake", op VRTNWS.beStubru.be en VRTNU.be.

Meest gelezen