AFP or licensors

Schutter van Christchurch wordt aangeklaagd voor 50-voudige moord

Brenton Tarrant (28), de man die op 15 maart de aanslagen heeft gepleegd op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, wordt aangeklaagd voor 50 keer moord en 39 keer poging tot moord. Andere aanklachten zijn nog in beraad. Tarrant zal morgen voor de rechtbank verschijnen. Dat gebeurt via een videoverbinding, omdat hij in een zwaarbewaakte gevangenis zit.

Eerder was de schutter na de aanslag al beschuldigd van 1 moord. Morgen komen daar dus 49 aanklachten voor moord en 39 voor poging tot moord bij, meldt de politie van Nieuw-Zeeland. Er kunnen ook nog andere aanklachten bijkomen. Bij de aanslagen vielen 50 doden en tientallen gewonden.

Tarrant zal via een videoverbinding voor de rechtbank verschijnen, omdat hij in een zwaarbewaakte gevangenis wordt vastgehouden. De zitting van morgen zal vooral gaan over de verdediging van de dader. Die heeft al gezegd dat hij zichzelf zal verdedigen en dus geen advocaat wil. 

Verslaggevers mogen tijdens de zitting morgen geen beelden maken of audio opnemen. Voor de media zijn er ook veel beperkingen in de berichtgeving. Dit is een voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat juryleden, die later moeten oordelen in de rechtbank, niet beïnvloed worden door de media.

Strengere wetten voor sociale media in Australië

Intussen heeft het parlement in Australië ook een wet goedgekeurd die het voor sociale media strafbaar maakt als ze "afschuwelijk gewelddadig materiaal" niet snel van hun platformen halen. De wet komt er nadat de dader in Christchurch zijn gruweldaad had gelivestreamd via sociale media.

Bedrijven als Facebook en Twitter kunnen in Australië nu boetes krijgen die oplopen tot 10 procent van hun jaaromzet en toplui kunnen tot 3 jaar cel krijgen. 

Uit verschillende hoeken komt er kritiek op de wet. Die zou slordig zijn en te snel zijn goedgekeurd. De wet is namelijk aangenomen tijdens de laatste werkdagen van het parlement voor de verkiezingen in mei. Critici zeggen ook dat de wetgeving een vorm van censuur is en klokkenluiders zal afschrikken om sociale media te gebruiken. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen