Video player inladen...

Lange wachtrijen in Charleroi na staking: "Passagiers die hierdoor hun vlucht missen zijn hun geld kwijt"

Op de luchthaven van Charleroi hebben bewakingsagenten een tijdlang spontaan het werk neergelegd. Daardoor stonden er grote wachtrijen buiten aan het luchthavengebouw. Honderden passagiers hebben hierdoor hun vlucht gemist, maar hebben geen recht op een nieuw vliegticket.

De stakende bewakingsagenten blokkeerden de toegang tot het gebouw. "We hebben meer dan twee uur staan wachten", vertelt Dirk Reynaers die normaal gezien naar Marrakech had moeten vliegen. "Wij hebben onze vlucht nu gemist."

De staking heeft enkele uren geduurd. Op radarbeelden is te zien dat er tijdens de staking wel vliegtuigen vertrokken vanop de luchthaven van Charleroi, echter zonder passagiers. Omdat de toegang tot de luchthaven uren geblokkeerd is geweest, was het lange tijd extra druk aan de veiligheidscontroles.

De vakbonden vinden dat de bewakingsagenten te weinig verdienen en werken in moeilijke omstandigheden. Bewakingsagenten van alle luchthavens in België hadden eerder al gedreigd met acties in de paasvakantie.

"Geen recht op nieuw vliegticket"

Passagiers die door de staking hun vlucht hebben gemist, hebben geen recht op een nieuw vliegticket. Dat zegt Happy Flights, een bedrijf dat passagiers bijstaat om hun rechten af te dwingen.

"De staking van de beveiligingsagenten valt niet onder de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij", zegt Britt Buseyne. "De luchtvaartmaatschappij kan dus ook niet gedwongen worden om een alternatief te voorzien."

Passagiers die via een reisorganisatie geboekt hebben, kunnen op die manier nog proberen iets uit de brand te slepen, maar ook daar zijn er geen juridische garanties.

Bekijk de reportage over de staking van het veiligheidspersoneel in Charleroi uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Riadh Bahri: "Staking veiligheidspersoneel is overmacht, dus geen compensaties voor reizigers"

Video player inladen...

Meest gelezen