Peter Maenhoudt

Vlaming neigt naar extreme standpunten, maar wie zal die kunnen verzoenen?

Uit de internetpeiling die voor de Stemtest is gebruikt, blijkt dat de gemiddelde Vlaming neigt naar extreme standpunten, zowel op rechts als op links. Volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder koppelen veel kiezers hun aanhangwagen graag aan extreme standpunten en wordt erop gegokt dat de partijen in het midden het wel zullen oplossen. Maar hoe realistisch is die hoop nog?

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

"Extremen komen vandaag veel gemakkelijker aan bod. Dat geldt zowel voor het klimaat als voor migratie", aldus Ivan De Vadder. "Veel Vlamingen koppelen er gemakkelijk hun aanhangwagentje aan. Als het gaat over migratie, scoren zowel Vlaams Belang als N-VA, als het gaat over het klimaat, plukt Groen de vruchten."

Voor meer radicale sociale standpunten - het gratis-verhaal bijvoorbeeld - kan de kiezer terecht bij de PVDA, en voor een deel ook bij de SP.A. Wie belastingen verfoeit, kan zich wenden tot libertijnen als Jean-Marie Dedecker, maar voor een stuk ook tot Open VLD en N-VA.

De partij die hier wat uit de boot valt, is CD&V

Ivan De Vadder

"De partij die hier wat uit de boot valt, is CD&V", analyseert De Vadder. De partij die graag in het midden van het bed ligt, dreigt alleen in dat bed te komen liggen.

"Veel kiezers lijken erop te gokken dat de partijen in het midden de problemen wel zullen oplossen. Dat geldt in de eerste plaats voor CD&V, maar ook wel voor Open VLD, SP.A en een deel van de N-VA. Partijen als CD&V of SP.A lijken vandaag niet meer aantrekkelijk voor de kiezer."

Er dreigt onbestuurbaarheid omdat het midden niet genoeg stemmen dreigt te halen

Ivan De Vadder

Het toekomstbeeld oogt somber en verward. "De vraag is of dit model kan blijven bestaan. Tien jaar geleden drumden de politieke partijen voor een plek in het politieke centrum, maar vandaag lijken ze uit elkaar te stuiven."

Kan het centrum de kastanjes nog uit het vuur halen? "Daarvoor moet er in dat centrum nog een meerderheid te vinden zijn of moet men een meerderheid kunnen vormen met een of meerdere extremen."

Ivan De Vadder verwijst naar het debat eerder deze week tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet. De Wever zei daar dat hij niet in een regering wil met Ecolo, PS of PTB. Nollet verbindt zijn lot dan weer aan Groen, wat een hypotheek legt op een coalitie met N-VA en Groen. "Er dreigt onbestuurbaarheid omdat het midden niet genoeg stemmen dreigt te halen", besluit Ivan De Vadder.

Meest gelezen