Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig Nissan-baas Ghosn opnieuw gearresteerd

Voormalig Nissan- en Renault-topman Carlos Ghosn is in Japan opnieuw gearresteerd. Gisteren al meldden Japanse media dat er nieuwe aanklachten tegen hem zijn. Het zou gaan om het wegsluizen van geld via een autobedrijf in Oman.

Volgens de berichten werd via een Nissan-dealer in Japan de afgelopen jaren ruim 34 miljoen dollar weggemoffeld. Een bekende van de 65-jarige Ghosn stond aan het roer van die onderneming. De betalingen zouden afkomstig zijn geweest van Nissan-fondsen waarover de automagnaat zonder overleg kon beschikken. Het vermoeden bestaat dat een deel van het geld werd gebruikt voor de aanschaf van een jacht waarvan Ghosn gebruikmaakte.

De voormalige Nissan-baas zat al bijna vier maanden in een Japanse cel op verdenking van fraude en andere wanpraktijken, maar was vorige maand vrijgekomen, na een borgsom van 8 miljoen euro te hebben betaald.

Ik ben onschuldig. Sommige mensen bij Nissan willen mij de mond snoeren.

Carlos Ghosn

Zelf ontkent Ghosn alle beschuldigingen: "Mijn arrestatie vanmorgen is schandalig en willekeurig", verklaarde hij in een statement. "Het is een nieuwe poging van sommige mensen bij Nissan om mij de mond te snoeren door de aanklagers te misleiden. (...) Ze zullen mij niet breken. Ik ben onschuldig."

De timing van de nieuwe arrestatie wekt argwaan. Gisteren kondigde Ghosn via Twitter nog een persconferentie aan om "de waarheid te vertellen". Die moest op 11 april plaatsvinden.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen