Wereldprimeur: Zuid-Korea lanceert 5G

Zuid-Korea heeft vannacht supersnel mobiel internet 5G gelanceerd en dat is meteen een wereldprimeur. Geen enkel ander land biedt internetgebruikers al nationale 5G-dekking aan. De lancering werd zelfs twee dagen vervroegd, om toch maar met de primeur te kunnen uitpakken. 

De drie grote Zuid-Koreaanse telecomoperatoren - SK Telecom, KT, LG UPlus - gingen het supersnelle mobiele internet pas op 5 april lanceren. Maar er zijn geruchten dat ook het Amerikaanse Verizon op het punt staat om vijfdegeneratiekwaliteit aan te bieden en daardoor schakelden de Zuid-Koreanen een versnelling hoger. 

Zuid-Korea is dus het eerste land dat 5G aanbiedt, sneller dus dan rivalen VS, China en Japan. Dat onderlijnt de technologische vooruitgang in dat land van Samsung en LG, maar is tegelijk ook een onderdeel van de nationale trots.

Samsung smartphone-primeur volgt

De eerste abonnees zijn Zuid-Koreaanse sterren, een topsportster en muzikanten. De gewone mensen krijgen morgen pas toegang tot 5G. Ook vrijdag brengt Samsung zijn Galaxy S10 5G op de markt, meteen ook de eerste smartphone ter wereld die de internettechnologie ondersteunt.

Met 5G-internet kan je video downloaden in minder dan 1 seconde. Zuid-Korea staat bekend om z'n technische krachttoeren. De overheid wil met het supersnelle internet de economie een boost geven. 5G werkt veel sneller dan het bestaande 4G en is daarbij uitermate geschikt voor toepassingen zoals virtual reality en artificiële intelligentie.

Zoals in andere staten was er in Zuid-Korea ook discussie over de inbreng van het Chinese bedrijf Huawei, dat verdacht wordt van spionage. De twee grote operatoren in Zuid-Korea, SK Telecom en KT Corp., werken echter niet met netwerken van Huawei, het kleinere LG Uplus Corp. wel.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen