Video player inladen...

1,6 miljoen euro voor PVDA: Vlaamse stemmen tellen ook mee voor dotatie

De uiterst linkse partij PVDA krijgt 1,6 miljoen euro dotatie voor de stemmen die de partij in 2014 in Vlaanderen behaalde. Dat is afgelopen nacht in de Kamer goedgekeurd. De discussie over de dotatie heeft de hele legislatuur geduurd: PVDA heeft geen Vlaamse verkozenen in het parlement, maar profileert zichzelf als een "nationale partij", en wil de Vlaamse en Waalse stemmen dus optellen om de dotatie te berekenen.

PVDA had voor de zitting begon nog actie gevoerd voor het parlement om de extra dotatie af te dwingen.

Ook de Franstalige partij Défi zal door de beslissing van de Kamer extra dotatie krijgen, al gaat het bij hen om een bescheidener bedrag: 183.000 euro. Défi was naar de rechter gestapt om de dotatie af te dwingen en kreeg gelijk, daarop diende PVDA een ordemotie in om alsnog de dotatie te kunnen krijgen.

PVDA, PS, SP.A, Groen, Ecolo, Défi en CDH keurden de ordemotie goed. CD&V en MR onthielden zich, Open VLD, Vlaams Belang en N-VA stemden tegen. Daarmee haalde het voorstel een meerderheid en krijgen zowel PVDA als Défi nu een extra dotatie.

5 jaar lang bevroren

Het geld was vijf jaar lang bevroren door het parlement, maar de partij van voorzitter Peter Mertens krijgt de centen nu toch. "N-VA en Open VLD (die tegen stemden, nvdr) wilden nog stokken in de wielen steken, maar dat is niet gelukt", zegt Mertens in De Ochtend op Radio 1.

Hij is blij dat zijn partij nu ook echt erkend is als nationale partij. "Want dat zijn we ook, PVDA en PTB hebben bijvoorbeeld één boekhouding."

En zijn partij kan de centen goed gebruiken. Mertens zegt die te gaan investeren in de verdere uitbouw van de partij, in de studiedienst bijvoorbeeld of in de social media-poot. Niet in de campagne? Nee, zegt hij. Daarvoor leunt de partij op crowd funding, van vooral kleine donors, en ze is van plan dat te blijven doen. 

"Het loopt de spuigaten uit"

PVDA is overigens een tegenstander van het systeem van partijdotatie. "Dat loopt de spuigaten uit. Maar als N-VA de voorbije jaren 70 miljoen kreeg en de kleintjes niets, dat gaat niet natuurlijk."

Het argument van N-VA dat alle Franstalige partijen nu lijsten in Vlaanderen kunnen indienen om wat extra geld bijeen te schrapen, wuift Mertens weg. "Dit is al eerder gebeurd: toen het Vlaams Belang franstalige lijsten indiende, heeft ze daar ook geld voor gekregen. Het zit de N-VA vooral dwars dat er nog nationale partijen bestaan. Zij willen de splitsing van het land, en dus ook van de partijen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen