15.000 sterfgevallen per jaar in België door ongezonde eetgewoonten

Elk jaar sterven er in ons land naar schatting 15.000 mensen aan de gevolgen van ongezonde eetgewoonten. Dat blijkt uit een internationale studie die verscheen in het vakblad The Lancet. Een slecht dieet veroorzaakt meestal chronische ziektes waardoor je vroeger sterft. Te veel eten, te veel zout, te weinig volkorenproducten en te weinig fruit zijn volgens de onderzoekers de belangrijkste oorzaken. 

Ongezond eten, kan uw gezondheid schaden. Eigenlijk wisten we dat al. Maar onderzoekers uit de hele wereld hebben dat in een nieuwe studie nog eens bevestigd. 

Wereldwijd stierven er in 2017 elf miljoen mensen waarvan de doodsoorzaak in verband gebracht kan worden met een slecht dieet. Uit de studie blijkt ook dat het vroeger zeker niet beter was.

België doet het beter dan andere landen

Ons land doet het in principe "goed". In België zouden per jaar zo’n 15.000 mensen te vroeg sterven door een slecht dieet. Daarmee doen we veel beter dan veel andere landen. In landen als Rusland en in delen van Afrika en in Indonesië sterven 4 keer meer mensen door een slecht dieet. In West–Europa doen alleen Frankrijk en Spanje het merkelijk beter dan wij.

 Sommige eetpatronen tegenwoordig zijn een samenraapsel van hypes.

Michaël Sels, hoofddiëtist UAntwerpen.

Toch moeten we opletten, zegt Michaël Sels hoofddiëtist van de Universiteit Antwerpen: "Het aantal mensen met overgewicht en obesitas is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Hopelijk kunnen we met een focus op meer groenten, meer fruit en volkoren graanproducten die negatieve trend ombuigen.”

“Anderzijds zien we dat een eetpatroon tegenwoordig een samenraapsel is van heel wat verschillende hypes zoals geen koolhydraten omdat het een tijdje populair is geweest, angst voor dierlijke producten, rode bietensap omdat dat in de Ronde van Frankrijk gepromoot wordt, …. En op het einde van de dag heb je een eetpatroon dat nog weinig evenwichtig is.” 

We moeten niet geloven in die ene superbes of dat ene superzaadje dat ons gaat helpen.

Michaël Sels, hoofddiëtist UAntwerpen.

“De studie is eigenlijk een ode aan het gezond verstand,” zegt Sels.  “Ze bewijst nog maar eens dat we niet moeten geloven in die ene superbes of dat ene superzaadje dat ons gaat helpen, maar dat we moeten proberen op dagelijkse basis veel groente, veel fruit en volkoren graanproducten te eten. Als we zorgen dat we niet te veel, te zout, te zoet, te eenzijdig eten, dan zijn we al een heel eind op de goede weg. 

Dieet schadelijker dan roken?

Uit de studie blijkt dat een slecht dieet wereldwijd verantwoordelijk is voor meer doden dan eender welk ander risico, inclusief roken.

“Dat doortrekken naar ons land, is te kort door de bocht,” zegt Sels. “Wereldwijd is ondervoeding een enorm probleem en die cijfers zijn mee in de studie opgenomen. Ondervoeding is natuurlijk ook een gevolg van een slecht dieet. Bij ons heeft een slecht dieet voornamelijk impact op diabetes en problemen met hart- en bloedvaten waardoor mensen vroeger sterven. Bij ons blijft roken een groter risico dan voeding, zeker als het gaat over kankers.”

“In sommige gevallen is er ook een genetische component, maar soms wordt die ten onrechte aangehaald. Mensen zeggen: Ik heb obesitas omdat mijn ouders dat ook hebben. Dat klopt meestal niet. Dikwijls hebben ze dezelfde gewoontes als hun ouders op vlak van voeding, roken, alcohol en beweging. Net dat zijn de zaken die we zelf in de hand hebben voor een goede gezondheid en een lang leven. “

Moeilijke aanpak

Wat we eten is een complexe combinatie van gedrag, cultuur en omstandigheden. Een verbetering van het dieet op wereldvlak zal niet makkelijk zijn omdat verschillende betrokken partijen in de voedselketen moeten meedoen, zeggen de onderzoekers. 

De studie verscheen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het onderzoek werd gevoerd in 195 landen en werd gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation. 

Meest gelezen