Video player inladen...

8.000 buitenlanders rijden de Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen trekt jaarlijks een pak buitenlandse wielertoeristen aan die op zaterdag de Ronde rijden. Dat is een dag eerder dan de professionele wielrenners. Dit jaar zijn er 8.000 buitenlanders ingeschreven, de helft van het totale aantal deelnemers. Oudenaarde is in volle voorbereiding voor Vlaanderens mooiste.

De 8.000 buitenlandse wielertoeristen moeten in Oudenaarde hun rugnummer ophalen om de Ronde te rijden. Zonder nummer mogen ze het parcours niet op. Je merkt de zenuwachtigheid van de deelnemers, zegt Anaïs Cosemans die de rugnummers helpt uitdelen. "Vanaf 1 uur staan ze al te wachten tot de deur open gaat en ze binnen mogen." De Belgische wielertoeristen hebben ook een rugnummer nodig, maar die krijgen het thuis opgestuurd. 

In totaal rijden 16.000 wielerliefhebbers mee, waarvan dus de helft buitenlanders.

Bevoorrading voor de medewerkers 

Een dergelijk evenement vraagt een goede organisatie en daar hoort ook eten bij. De vele medewerkers die het hele weekend in de weer zijn krijgen een lunchpakketje. Slagerij Blockeel uit Oudenaarde zorgt al vijf jaar lang voor die bevoorrading. "We rijden naar de verschillende plaatsen waar de mensen alles aan het opbouwen zijn en de helpers krijgen broodjes van ons."

"We maken doosjes met drie broodjes met ham, vleessalade en kaas, een appel en een sapje. Het is leuk om te doen, want we zien elk jaar dezelfde mensen weer die komen helpen beleggen." De broodjes worden rondgebracht met een vrachtwagen waar de medewerkers hun pakketje kunnen komen halen. 

"Als we dan thuis op tv naar de wedstrijd kijken zien we onze zakjes en doosjes hier en daar in beeld, dat is een mooie erkenning. We maken duizenden broodjes en we proberen het leuk te brengen. Zo zit er nu voor Pasen als verrassing een eitje in."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen