Abdijschool Dendermonde wordt gesloopt

De stad Dendermonde heeft een sloopvergunning uitgereikt voor de Abdijschool. Vastgoedgroep Uplace zal een nieuwe invulling geven aan de plaats. Hoe die eruit ziet is nog niet bekend, maar op de site komen zeker woningen, winkels en groene ruimte.

De Abdijschool in Dendermonde wordt gesloopt. De stad heeft daarvoor een vergunning uitgereikt. De abdijschool werd vorig jaar verkocht aan vastgoedgroep Uplace. Zij zullen een nieuwe invulling geven aan de locatie.

School en asielcentrum

De Abdijschool was jarenlang een plaats waar kinderen uit heel Vlaanderen op internaat zaten, tot er te weinig leerlingen waren. Later werd de school gebruikt voor volwassenenonderwijs en als asielcentrum. Vorig jaar nam Uplace de Abdijschool over en nu de sloopvergunning is uitgereikt, zullen zij de plaats definitief een nieuw leven geven.

Sloopvoorwaarden

“We hebben ze wel een aantal voorwaarden opgelegd”, zegt burgemeester Piet Buyse. “Alles moet grondig verwijderd worden en we hebben ook gevraagd dat er maar gesloopt wordt tot op het maaiveld. De site bevindt zich in het hart van de stad, dat betekent dat er nog opgravingen moeten plaatsvinden. Als je diep sloopt, dan is het niet meer mogelijk om er een goede opgraving te doen. Eenmaal alles verdwenen is en de opgravingen gebeurd zijn, dan vragen we ook om er een aangename groene ruimte van te maken in afwachting van het nieuwe project.

Archeologisch onderzoek

“De hele binnenstad van Dendermonde is een archeologische zone”, gaat Piet Buyse verder. “We waren dan ook een Middeleeuwse stad. Alle informatie over de geschiedenis van Dendermonde moeten we halen uit archeologisch onderzoek. De Abdijschool lag trouwens exact op de plaats waar de eerste stadsomwallingen van de Middeleeuwse stad Dendermonde waren. Het is een hele interessante site.”

Nieuw plan

“De projectontwikkelaar is op dit moment voorstellen aan het uitwerken. Er is nog geen definitief project of een definitieve vergunning. We hopen dat er iets moois zal komen dat ons stadscentrum een upgrade zal geven. Het is heel belangrijk dat de site de hele binnenstad en het winkelgebeuren wat mee omhoog kan trekken.”

“Hoe de plaats eruit zal zien is nog niet duidelijk maar er zal zeker woongelegenheid zijn, er zullen winkels zijn en er zal parkeergelegenheid zijn. Het is belangrijk dat de plaats verschillende functies krijgt. Het is ook belangrijk dat niet alles dichtbebouwd wordt. De openheid van het stadshart moet ook bewaard blijven. Het is dus een hele klus om er een mooi ontwerp voor te maken.”

 

 

 

Meest gelezen