Actie met roze broeken vóór behoud Rozebroeken Gent

Zowat tweehonderd mensen hebben actie gevoerd voor het Gentse zwembad Rozebroeken. In het roze gekleed en sommigen met een roze broek op het hoofd, toonden ze dat ze de buitenactiviteiten van het zwembad weer open willen. Door een vonnis zijn die momenteel gesloten.

De bal ging aan het rollen toen een buurtbewoner klacht indiende tegen de buitenactiviteiten van het recreatiezwembad Rozebroeken in Sint-Amandsberg bij Gent. Er zou te veel geluidsoverlast zijn, maar ook - en vooral - een bouwovertreding. Het complex zou niet de nodige vergunningen hebben om buiten een zwembad, speeltuigen, een terras, en een cafetaria te houden. Een rechter besliste vorige week dan ook dat die buitenactiviteiten dicht moesten. 

De stad Gent en de uitbater van het zwembad zijn nu een oplossing aan het zoeken. Eerst en vooral proberen ze een minnelijke schikking te bereiken met de buur. Als ze ervoor kunnen zorgen dat die buur geen geluidsoverlast meer heeft, dan zou het buitencomplex kunnen blijven. Maar dan kan iemand anders nog altijd een klacht indienen voor de bouwovertreding. Als de installatie niet geregulariseerd kan worden, blijft die overtreding als een zwaard van Damocles boven Rozebroeken hangen. De stad bekijkt nu nog of ze juridische stappen kan zetten, en welke die dan zijn.  

Als het van de bezoekers en veel omwonenden afhangt, blijft in Rozebroeken alles zoals het was 

Gijs Verstraete van de actievoerders: "We tonen nu dat we een levendige buurt zijn, een buurt die wil verbroederen. Een ontmoetingsplaats is zeldzaam in zo'n dichtbebouwde wijk, en we vinden het heel belangrijk dat we dat kunnen houden. We verwachten van de politici dat ze een oplossing vinden. Ze zouden moeten proberen de buitenactiviteiten van Rozebroeken open te houden, en lukt dat niet, dan zullen ze voor een alternatief moeten zorgen."

Meest gelezen