Videospeler inladen...

Noodnummers opnieuw bereikbaar na urenlange storing bij Proximus

De aanslepende storing bij Proximus is opgelost. Dat meldt het telecombedrijf. De noodnummers zijn daardoor urenlang niet of moeilijk bereikbaar geweest. Sinds 19 uur zijn de hulpdiensten opnieuw bereikbaar via 112, 100 of 101. Bij Proximus wordt nu vooral de oorzaak onderzocht.

Rond 16 uur laten verschillende politie- en hulpverleningszones op Twitter weten dat ze niet of moeilijk bereikbaar zijn. Als het nummer gedraaid wordt, is er alleen een "tuut" te horen. De oorzaak blijkt een grote storing bij Proximus: een nationale storing bij het vaste netwerk van het telecombedrijf.

De 6 miljoen Proximus-abonnees met een vaste telefoonlijn kunnen urenlang alleen maar naar andere vaste lijnen van Proximus bellen. Doordat de hulpdiensten via Proximus -het vroegere Belgacom- werken, zijn ze enkel bereikbaar voor Proximusklanten met een vaste lijn. Rond 19.30 uur laat het bedrijf weten dat de problemen achter de rug zijn.

Het is zo dat we nu de situatie van nabij opvolgen om zeker te zijn dat de oplossing stabiel blijft

Fabrice Gansbeek, woordvoerder Proximus

"We hebben intensief gewerkt aan een oplossing", zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke aan VRT NWS. "Het is zo dat we nu de situatie van nabij opvolgen om zeker te zijn dat de oplossing stabiel blijft en we een kwalitatieve dienstverlening kunnen aanbieden." De precieze oorzaak heeft Proximus niet meegedeeld, die wordt nog onderzocht.

Sms'en naar de hulpdiensten:

Intussen zijn de hulpdiensten uren moeilijk bereikbaar geweest. Hulpverleningszones en lokale politiezones verspreidden via Twitter gsm-nummers waarop ze bereikbaar waren. Het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken verspreidde zelfs een sms-lijn voor erg dringende hulp.

De hulpdiensten hebben onderling wel steeds kunnen communiceren. "Een voordeel is dat de hulpdiensten kunnen communiceren via radioposten", zegt Wouter Bruyns van de politie van Antwerpen aan VRT NWS. "Het is een beetje behelpen natuurlijk. Als de operatoren niet mee willen, zijn we genoodzaakt om op basiscommunicatie terug te vallen."

In Antwerpen kwam de storing bij Proximus alvast op een erg slecht moment, want in de Schelde zijn 2 kleine boten op elkaar gebotst. Daarbij zijn verschillende mensen in het water beland. Een brandweerman die geen dienst had en toevallig in de buurt was, heeft zijn collega's kunnen verwittigen op een apart nummer. Daardoor is de reddingsactie vrij vlot op gang gekomen.

We hebben momenteel geen weet van incidenten waarbij de moeilijke bereikbaarheid van de hulpdiensten problemen heeft veroorzaakt.

Bekijk de reportage over de storing bij Proximus uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen