Belgische baggergroep Jan De Nul bestelt "drijvende Eiffeltoren"

De Belgische baggergroep Jan De Nul heeft in China een nieuw schip besteld dat windturbines op zee kan installeren. Met palen en kraan uitgestrekt is het schip even groot als de Eiffeltoren.

Jan De Nul heeft de bestelling bij de Chinese scheepswerf COSCO Shipping Heavy Industry geplaatst. Het schip - de Voltaire gedoopt - is een jack-up schip: het is uitgerust met vier palen waarmee het zich boven water kan verheffen om zo een stabiele werkomgeving te garanderen.

De Voltaire heeft ook een hefkraan met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton. Met de palen op maximale waterdiepte en de hoofdkraan opgesteld is de Voltaire even groot als de Eiffeltoren.

Een mastodont dus. Dat is nodig omdat de offshore windturbines die door de installatieschepen worden gebouwd ook steeds groter worden, tot 270 meter hoog en met wieken van 120 meter lang. De Voltaire moet in 2022 klaar zijn.

Meest gelezen