Antwerpse Open VLD-lijsttrekker Christan Leysen: "Betaal politici op basis van hun prestaties"

Als ministers slecht presteren, moeten ze dat voelen in hun portefeuille, denkt de Antwerpse lijsttrekker voor Open VLD Christian Leysen. "Als een gewone burger zijn boekhouding niet op orde heeft, krijgt hij ook loonbeslag."

Verdienen politici te veel? Volgens velen wel, en onder hen ook Christian Leysen, lijsttrekker voor Open VLD in de provincie Antwerpen. Hij lanceert een opmerkelijk voorstel: betaal politici op basis van hun prestaties. 

Leysen komt uit een bekend ondernemersgeslacht, en wil de principes uit het bedrijfsleven ook graag toepassen op de politiek. Want voor managers is het heel normaal dat verloning aan prestaties gekoppeld is. Voor een stuk van dat loon, althans. 

Leysen heeft drie concrete criteria voor het loon in gedachten: het bereiken van een begrotingsevenwicht, lagere belastingen en een staatsschuld die onder de honderd procent van het bruto nationaal product duikt. "Je kunt maar de taart verdelen die je gebakken hebt." Dat werkt in twee richtingen: als er een grote en lekkere taart uit de oven komt, mag het loon ook "een beetje" stijgen.

Wat zou dat betekenen voor huidige regering?

Als deze principes nu toegepast zouden worden op de federale regering, met de mensen van Leysens eigenste Open VLD erin, zouden de ministers moeten inleveren. Het begrotingsevenwicht is pas voor de volgende legislatuur, het overheidsbeslag bedraagt 52 procent en de schuld was eind 2017 goed voor 103,4 procent van het bnp. 

Even ter herinnering: een minister verdient nu 223.000 euro per jaar, of 18.583 euro per maand. De premier en de vicepremiers hebben 227.000 euro, of 18.916 euro per maand. Daarbij moet nog een belastingvrije onkostenvergoeding tot om en bij de 2.000 euro geteld worden, én een salariswagen mét chauffeur. Hoe veel daar van af kan (of erbij mag komen), dàt moet "een onafhankelijke instantie" becijferen, zegt Leysen.

Deze of andere criteria?

Het idee is wat het is: iets wat in volle campagne gelanceerd wordt. En daarom nog geen onderdeel van het partijprogramma van de liberalen. Maar opvallend is het zeker. Leysen: "Ik ben een onafhankelijke kandidaat, maar het past natuurlijk wél binnen de uitgangspunten van mijn partij.

Maar waarom net déze criteria? Zouden het dalen of het zakken van ongelijkheid, een toename van armoede of de toegang tot de gezondheidszorg krijgen, niet ook criteria kunnen zijn? Liberaal Leysen: "Een overheid die efficiënt is, heeft de middelen om maatschappelijke problemen als armoede op te lossen."

Beluister het gesprek met Christian Leysen in "De ochtend":

Meest gelezen