© Michiel De Cleene

Bruegeltochten of concert met heteluchtballonnen? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Bruegel leeft!

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen en Brussel gaat het Bruegeljaar dit weekend pas écht van start. 450 jaar geleden stierf een van de grootste schilders uit onze contreien en dat wordt herdacht met wandeltochten en tentoonstellingen.

In het Pajottenland kunt u een gratis wandeling van 7 km maken door het landschap dat Bruegel geschilderd heeft (al zijn de experts daar niet zo zeker van).

U begint en eindigt aan het kerkje van Sint-Anna-Pede en passeert op uw tocht zo'n 15 kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, zoals Frank Dujardin, die zich lieten inspireren door Bruegel. Het openingsfeest op zaterdag is volzet, maar vanaf zondag is het parcours vrij toegankelijk.

Beluister hieronder een fragment van het luisterverhaal van Josse De Pauw, speciaal gemaakt voor deze wandeling:

Bruegel blijft leven!

Ook Bokrijk in Limburg viert het Bruegeljaar, met een parcours en een speciaal ontwikkeld computerspel. De tentoonstelling "De wereld van Bruegel" opent op zaterdag en loopt nog tot eind oktober.

Voor Bruegel is het een beetje thuiskomen, want verschillende monumenten in Bokrijk zijn gemodelleerd naar gebouwen die te zien zijn op schilderijen van de kunstenaar, en het scheelde geen haar of het domein heette helemaal niet Bokrijk maar wel Bruegelheem, een voorstel van de allereerste conservator.

In het Kasteel van Gaasbeek opent zaterdag de expo "Feast of fools. Bruegel herontdekt", met werken van James Ensor, Gustave Van de Woestyne, Constant Permeke en andere "moderne meesters" die elk op hun manier geïnspireerd raakten door het werk van Bruegel. 

In Brussel opent dit weekend dan weer "Beyond Bruegel", waar werken van de kunstenaar tot leven zullen komen in het Dynastiegebouw, vlakbij het Brusselse Centraal Station.

Traag naar kunst kijken

Zaterdag is het "Slow art day", een dag waarop iedereen wordt uitgenodigd om kunst bewust(er) te beleven. Gemiddeld kijkt een museumganger zo'n 17 seconden naar een kunstwerk, op verschillende plaatsen in ons land (en ver daarbuiten) kiezen gidsen een paar werken uit, om er wat langer bij stil te staan. Mindfulness met kunst, het kan!

International Roma Day

Maandag 8 april wordt de Romagemeenschap in de bloemetjes gezet, tijdens International Roma Day. Ook dit weekend zijn er al extra festiviteiten, zo zijn er zaterdagavond gratis concerten in De Centrale in Gent en zondagavond in Het Oude Badhuis in Antwerpen.

Feest in Lokeren

Het Cultuurcentrum van Lokeren heropent dit weekend met een feestprogramma, zo bent u zaterdag welkom om een eigen hologram te ontwikkelen. Een feestelijk "programma voor de toekomst, voor jong en oud", verspreid over het hele, gerenoveerde gebouw.

Muziek met luchtballonnen

In Gent gaat zaterdag het festival "Ear to the ground" van start. Het festival voor jazz en nieuwe muziek palmt de hele Bijlokesite in, met concerten van maximum een kwartier, op soms onverwachte locaties en met atypische instrumenten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een gratis slotconcert met vier heteluchtballonnen?

De gasbranders van de luchtballonnen maken deel uit van de compositie, en worden dus gebruikt als instrument! U kunt het gratis meemaken op zaterdagavond, rond 22 uur. Prettig weekend!  

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen