Controleren of een verdachte of veroordeelde zich aan zijn voorwaarden houdt, wordt gemakkelijker

Het wordt gemakkelijker om te controleren of een verdachte of veroordeelde zich aan zijn voorwaarden houdt, die door de rechter opgelegd werden. De politie van Komen-Waasten, in Henegouwen, heeft daarvoor een nieuw digitaal systeem ontworpen. Daarop zullen de verschillende diensten sneller informatie kunnen uitwisselen. Tegen de zomer zullen ook de andere politiezones het nieuwe systeem gebruiken. 

Met het nieuwe digitale systeem moet het gemakkelijker worden om te checken of iemand zich aan zijn voorwaarden houdt, die door een rechter opgelegd werden. De politie, de parketten, de rechtbanken, de gevangenissen en de justitiehuizen zitten allemaal in het systeem. Daardoor moet de informatie-uitwisseling tussen de verschillende diensten verbeteren.

"Vroeger was het zo dat elke beslissing manueel gevat moest worden door de federale politie in hun databank", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Vandaag komt er een elektronische link tot stand waar de voorwaarden automatisch gevat worden. Daardoor zal de politie die onmiddellijk kennen en wanneer iemand gecontroleerd wordt en zijn voorwaarden schendt, zal het parket dat onmiddellijk weten."

Meest gelezen