Bruno Vincent, Getty Images

Dan Robbins overleden, de man die kinderen binnen de lijntjes leerde kleuren

In Ohio in de Verenigde Staten is Dan Robbins overleden. Hij bedacht een erg eenvoudig systeem om kinderen en beginnende amateurkunstenaars met kleuren te leren werken. Dat deed hij door tekeningen in genummerde vakjes te verdelen. Elk nummer kwam overeen met een kleur. Robbins was 93, hij overleed na een zware val.  

Dan Robbins bedacht zijn concept eind jaren 40 toen hij ontwerper was bij een verfbedrijf. Hij tekende genummerde patronen om met bijgeleverde verf in te kleuren. Zijn eerste versie was een abstract stilleven. Zijn baas haatte het. Maar met figuratieve voorstellingen vanaf de jaren 50,  dieren onder meer, scoorden de Craft Master kits wereldwijd. Zelf hield Robbins het meest van landschappen. Zoon Larry noemt zijn vader de meest tentoongestelde kunstenaar ter wereld.  

Geestdodend of bewustzijnsverruimend?

Toen het paint-by-numbers concept in Nederland op de markt kwam, was de kindercultuur daar in handen van vrijheid blijheid en van emancipatorische taboedoorbrekende pedagogen. Zij vonden de werkwijze van Robbins geestdodende voorgekauwde commerciële kitsch die de kinderen tot brave volgzaamheid aanzette. Robbins reageerde dat hij er in slaagde miljoenen mensen die nooit een kleurpotlood of kwast in handen durfden nemen, dat nu wel deden.  

Robbins haalde zijn inspiratie bij Leonardo da Vinci die zijn leerlingen en medewerkers nummers gaf die overeenkwamen met een bepaalde verf om achtergronden in te kleuren. Robbins bracht hulde aan Da Vinci door "Het Laatste Avondmaal" in zijn gamma op te nemen. Een van de laatste grote  ontwerpen was "11 september".

In 2001 kreeg Robbins een tentoonstelling in het Smithsonian National Museum of American History. Bij die gelegenheid verscheen ook zijn boek "Whatever happened to paint-by-numbers". 

Ik geef een ervaring van kunst aan mensen die nooit een penseel vast zouden pakken of hun vingers in verf dippen

Dan Robbins
copyright CBS

Meest gelezen