AFP or licensors

David Malpass is benoemd tot de nieuwe topman van de Wereldbank

De Amerikaan David Malpass is benoemd tot de nieuwe topman van de Wereldbank. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De Wereldbank is 's werelds grootste instelling voor ontwikkeling.

Malpass staat bekend als een aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump. In het verleden toonde de nieuwe topman van de Wereldbank zich erg kritisch tegenover de instelling. Hij vindt dat de bank te veel leent aan China, terwijl de tweede economie ter wereld genoeg eigen middelen heeft.

Malpass komt van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Hij is voor vijf jaar benoemd aan het hoofd van de Wereldbank, die ontwikkelingsprojecten financiert. De econoom volgt Jim Yong Kim op, die begin dit jaar opstapte als voorzitter.

Een ongeschreven akkoord stelt dat de VS de topman van de Wereldbank mag leveren, en dat de grote baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een Europeaan is.

Meest gelezen