Brexit is nog niet rond, maar toch nu al geen "Europese Unie" meer op Britse paspoorten

De Britse overheid geeft voortaan paspoorten uit zonder "Europese Unie" op. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken had de aanpassing doorgevoerd met de brexit in het achterhoofd. Normaal gezien waren de Britten op 29 maart al uit de EU gestapt.

De Britse vrouw Susan Hindle Barone was een van de eerste die een van de paspoorten met een nieuwe look in handen kreeg. Ze plaatste een foto van haar oude en nieuwe paspoort op Twitter. "Zoek de verschillen", schrijft ze. "Oprecht geschokt." Op de voorkant van haar vorig paspoort stond: "European Union. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland". Op haar nieuw ontbreekt de verwijzing naar de "European Union".

Volgens het Britse ministerie voor Binnenlandse Zaken past het verwijderen van de "Europese Unie" van op de paspoorten in een stappenplan om de paspoorten te herwerken na de brexit. In een eerste stap verdwijnt dus de verwijzing naar de Europese Unie, in een tweede stap veranderen de paspoorten van kleur naar blauw. Die stap is voor eind dit jaar voorzien. Die kleur is symbolisch erg belangrijk voor de Britten. Voor 1988 waren Britse paspoorten blauw. Sindsdien zijn ze bordeauxrood zoals in bijna alle EU-landen.

Het gebruik van de woorden "Europese Unie" op paspoorten is deel van het beleid van de EU, maar is volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken niet verplicht voor lidstaten. Alleen is het pijnlijk dat de naam al verdwijnt van de paspoorten, hoewel de Britten nog steeds niet uit de Europese Unie zijn gestapt. Premier Theresa May vraagt Europa zelfs bijkomend uitstel.

Meest gelezen