Bert Spiertz Fotografie

Oostende wil wachtrijen aan stemhokjes vermijden door kiezers gericht te spreiden

Oostende wil bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei files aan de stembureaus vermijden. Daarom zal er op de oproepingsbrieven een uur staan waarop de Oostendenaren best kunnen gaan stemmen. Als ze zich aan dat uur houden, zouden er amper wachtrijen mogen zijn.

Iedereen een vast tijdstip geven om te gaan stemmen: dat is het principe om de wachtrijen aan de stembureaus korter te krijgen. Poperinge past het systeem al toe. Nu start ook Oostende ermee. De Oostendenaren vinden het een goed idee: "Soms moet je wel lang wachten, dan is een vast uur om te gaan niet slecht", zegt een inwoner van Oostende. 

Niet Verplicht

Het is wel niet verplicht om op dat uur te gaan stemmen. Wie dan niet kan of niet wil, mag ook op een ander moment gaan. Maar dan is er weer kans op langere wachtrijen.

Meest gelezen