Kustgemeenten gaan slimmer om met water in de Oudlandpolder

Aan de kust gaan ze het water in de Oudlandpolder anders beheren. De Oudlandpolder is een groot gebied van 20.000 hectare. Het gebied strekt zich uit over zes gemeenten: Blankenberge, Bredene, De Haan, Jabbeke, Oudenburg en Zuienkerke. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat we het water kunnen recupereren als we weer te maken krijgen met extreme droogte.

De kustgemeenten willen in de Oudlandpolder het water slimmer beheren. Het is de bedoeling dat het water gebruikt kan worden als ze daar weer last hebben van de droogte. De landbouwers en natuurverenigingen hebben daar een akkoord over getekend in Bredene samen met de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé.

"We gaan de Oudlandpolder indelen in gebieden. In elk gebied zal een bepaalde functie de prioriteit krijgen", zegt Decaluwé. "In het ene gebied zal dat landbouw zijn en in het andere natuur. In functie daarvan zal er dan effectief bepaald kunnen worden wat het peilbeheer zal zijn. Het is de bedoeling dat we, als het regent, dat water zolang mogelijk vast houden. Dat water kunnen we dan gebruiken bij droogte."

Meest gelezen