Gent en Bpost willen samen loods bouwen

De stad Gent en Bpost hebben een intentieverklaring getekend over de Lübecksite, vlak bij de Dampoort. Bpost ziet deze site als een geschikte locatie voor zijn distributiecentrum. Een studiebureau zal een masterplan opstellen voor één loods met twee delen: één voor de stad, en één voor Bpost.

De Lübecksite is het terrein tussen de Afrikalaan en de spoorweg langs de vroegere Lübeckstraat. Op het terrein stonden vroeger kleine huisjes, die uiteindelijk werden afgebroken, en er wordt al langer een nieuwe bestemming gezocht. De site is eigendom van Gent, en de stad wil Bpost graag op eigen grondgebied houden voor de tewerkstelling. Het distributiecentrum van Bpost verlaat het Stapelplein, en zou dan in 2021 naar de Lübecksite kunnen verhuizen, als de loods er komt. 

Bedoeling is dat in het najaar een studiebureau begint met de opstelling van een masterplan. Daarin moet een concreet ontwerp zitten voor een gezamenlijke loods met één integrale architectuur, zowel van het gebouw als van de site. En in het plan moeten circulatie en duurzame mobiliteit zeker uitgetekend zijn. Het gebouw moet in twee delen op te splitsen zijn: één voor Bpost, en één voor de stad. 

Schepen Annelies Storms (SP.A): "Wij kunnen ons deel dan gebruiken voor opslag van materiaal van externe partners, zoals jeugd- of carnavalsverenigingen."

Het gebouw moet duurzaam zijn, zeggen stad en Bpost, bijvoorbeeld door efficiënt gebruik van de ruimte en grond, en door klimaatrobuust te bouwen, zoals het in het klimaatadaptieplan van de stad staat. En op termijn moet de loods ook kostenefficiënt zijn.

Meest gelezen