"Ruimtevaarder", "Perfect day" en "Bluesette" weerklinken de komende twee jaar door de Gentse binnenstad

De komende twee jaar klinken er drie nieuwe deuntjes door de galmgaten van de Gentse beiaard. "Ruimtevaarder" van Kommil Foo, "Perfect day" van Lou Reed en "Bluesette" van Toots Tielemans zullen vanaf paaszondag weerklinken over de binnenstad. Het vierde deuntje is de klassieker "Klokke Roeland", die door de Gentenaars opnieuw naar de eerste plaats werd gestemd.

De beiaard van het belfort in Gent speelt elke dag om het kwartier een liedje. Om de twee jaar wordt de liedjeslijst aangepast. De stad Gent stelde samen met de stadsbeiaardier een shortlist op van tien liedjes waarop iedereen gedurende één maand kon stemmen.

De liedjes op de longlist hadden dit jaar niet allemaal noodzakelijk een band met Gent. Voor het Gentse Belfort, erkend als UNESCO Werelderfgoed, werd ruimer gedacht. Zo kunnen wereldbekende hits ook herkend worden door het internationale publiek van toeristen, zakenmensen, studenten, … die dagelijks in Gent aanwezig zijn.

Er werd gestemd voor een mooi en evenwichtig kwartet. Zo is er voor elk wat wils, voor de Gentenaars en voor de internationale bezoekers van onze stad

Sami Souguir, schepen van Cultuur stad Gent

In totaal werden 5.189 stemmen uitgebracht. Niet alleen Gentenaars lieten van zich horen, ook vanuit onder andere New York en Hanoi werd gestemd. Uit de longlist van tien liedjes behaalden volgende vier liedjes de meeste stemmen.

  • Klokke Roeland (J. De Stoop): 919 stemmen (18%)
  • Ruimtevaarder (Kommil Foo:) 666 stemmen (13%)
  • Perfect Day (Lou Reed): 608 stemmen (12%)
  • Bluesette (Toots Tielemans): 527 stemmen (10%)

Programmeren van de beiaard is een minutieus werkje

De beiaard van het belfort speelt elke dag tussen 8 en 22 uur om het kwartier een liedje. Dat gebeurt automatisch. De klokken worden aangedreven door een trommel, een soort draaiorgel met 17.500 gaatjes. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan.

Om de twee jaar krijgt de trommel een onderhoudsbeurt. Ook de liedjes worden dan vervangen. Het versteken of programmeren van de 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. Volgens Kenneth Theunissen, de beiaardier, kost het versteken hem al gauw enkele dagen. Tegen Witte Donderdag moet de trommel speelklaar zijn om met Pasen de vier nieuwe liedjes te kunnen spelen. 

Geen Angèle, Cohen of Bach

Er kon gestemd worden uit een longlist van 10 nummers. De nummers die het niet haalden, zijn: Hallelujah (Leonard Cohen), We zullen doorgaan (Ramses Shaffy), Spiegel (Tourist LeMC ft. Raymond van het Groenewoud), De Klokken van Sint-Baafs (Lieven Tavernier), Je veux tes yeux (Angèle) en Menuet in G Klein (JS Bach)

Meest gelezen