Gezinsbond: "Grootouders zijn onmisbare schakel in vakantiepuzzel, maar het moet niet te gek worden"

Er wordt, als er oppas nodig is voor de kinderen, vaak een beroep op grootouders gedaan. En dat geldt zeker in de perioden waarin kinderen veel vrije tijd hebben, zoals deze paasvakantie. Dan wordt graag de hulp van een opa of oma ingeschakeld, zegt Anneke Blanckaert van de Gezinsbond. "Die oppas-rol vervullen grootouders graag, maar het moet niet te gek worden."

De opvang door grootouders steekt ver boven alle andere gebruikte vakantieopvang uit, volgens de Gezinsbond, een vereniging die de belangen van gezinnen in ons land verdedigt. Meer dan 80 procent van de ondervraagden zegt in de vakantie een beroep op grootouders te doen. Daarbij valt de opvang door een babysit (11 procent), opvang bij vrienden of buren (20 procent) en oppas op het werk (4 procent) in het niet.

Grootouders zijn voor veel gezinnen een onmisbare schakel in de vakantiepuzzel

Anneke Blanckaert, de Gezinsbond

Wel scoren vakantiekampen als alternatief erg hoog. Bijna 70 procent van de ouders zegt wel eens zijn of haar kind op vakantiekamp te sturen. Een nadeel is wel dat het aantal plaatsen vaak beperkt is, waardoor niet altijd alle kinderen in een gezin ingeschreven kunnen worden. En dus blijft het zoeken naar oplossingen om kinderen opvang te bieden als ouders druk aan het werk zijn.

Lees verder onder de foto

© BSIP / Reporters

Voor vakantieopvang wordt dus graag een beroep op opa en/of oma gedaan. 7 op de 10 kinderen kan minstens één keer in de paas- of zomervakantie bij de grootouders terecht, blijkt uit het onderzoek van de Gezinsbond. "Grootouders zijn dus voor veel gezinnen op dit moment een onmisbare schakel in de vakantiepuzzel. Ik maak zelf ook graag gebruik van de inzet van mijn schoonouders", zegt Anneke Blanckaert van de Gezinsbond.

"De opa en oma van mijn kinderen helpen, zeker in de vakantiedagen, graag wanneer dat nodig is. Met opa ploeteren ze in de tuin, met oma knutselen ze aan tafel. De kinderen vinden dat fantastisch", zegt Blanckaert.

Heel vroeg plannen

30 procent van de bevraagde gezinnen start erg vroeg met de planning van de vakantieopvang. De gezinnen die dat doen, zijn er al meer dan een half jaar van tevoren mee bezig. 

Ongeveer de helft doet dit een paar maanden vooraf. Dan worden de agenda's van de ouders en grootouders naast elkaar gelegd en wordt gekeken of er oppas mogelijk is. Ook wordt gezocht naar plekken op kampen of wordt een beroep op kennissen gedaan.

In een tijd van langere en intensievere loopbanen is vakantieopvang van kleinkinderen door grootouders echt minder vanzelfsprekend

Anneke Blanckaert

Uit het onderzoek blijkt dat grootouders de oppas-rol graag vervullen. "Maar in een tijd van langere en intensievere loopbanen is vakantieopvang van kleinkinderen door grootouders echter minder vanzelfsprekend."

Wat kan er beter?

En dus is er ruimte voor verbetering. Het vinden van een oppas is volgens de Gezinsbond een "onzichtbaar werk in het huishouden" geworden, dat tijd in beslag neemt en stress kan veroorzaken. 7 op de 10 van de bevraagde ouders ervaart het als stresserend.

Een ondervraagde zegt in het onderzoek van de bond: "Het is spijtig en frustrerend dat werkende mensen niet voldoende vakantiedagen hebben om de vakantie van hun kinderen te overbruggen. Misschien hebben sommige ouders de mogelijkheid om onbetaald verlof te nemen, maar het is wat het is: onbetaald."

Volgens Blanckaert is het belangrijk dat er meer in betere vakantieopvang wordt geïnvesteerd. Ook is er soms druk bij opa's en oma's om de zorg van kleinkinderen op zich te nemen, bijvoorbeeld in situaties waarin zij als "plan B" fungeren. "Grootouders zijn meer en meer zelf aan de slag en kunnen het ook niet altijd aan." Oppassen vergt veel tijd en energie en kan als intensief worden ervaren. "Een groot deel van de gezinnen in Vlaanderen en Brussel zal dus echt baat hebben bij meer betaalbare vakantieopvang en uitgebreidere verlofregelingen."

Een groot deel van de gezinnen zal baat hebben bij meer betaalbare vakantieopvang en uitgebreidere verlofregelingen

Anneke Blanckaert

De Gezinsbond wil de inschrijvingsprocedure voor opvangbehoeften verbeteren door onder meer kosteloos annuleren mogelijk te maken. Ook wil de bond dat sport- en cultuuractiviteiten tijdens de schoolvakanties worden gestimuleerd, waardoor de opvang en ontwikkeling van het kind bevorderd wordt. 

Verantwoording

De Gezinsbond ondervroeg in 2017 ongeveer 1.400 ouders, woonachtig in Vlaanderen of Brussel, met één kind of meer. Nog niet alle voorgestelde plannen van de bond zijn door het bedrijfsleven of de autoriteiten opgepakt. In vakantiedagen blijft het nog een probleem om oppas te vinden en grootouders voelen soms nog steeds de druk om die rol te vervullen. 

Voor het hele onderzoek kunt u hier terecht.

Meest gelezen